НОВИНИ

Няма данни за смъртни случаи от Омикрон - скок на случаите в Европа

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:31, 06.12.2021 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Към момента няма информация за смъртни случаи от Омикрон. Това заявиха от Световната здравна организация. Според САЩ, първоначалните данни за новия вариант са "обнадеждаващи". Една от създателите на ваксината на "Астра Зенека" срещу COVID-19 обаче предупреди, че евентуални бъдещи пандемии биха могли да са по-опасни.

Новият вариант на COVID-19 вече е регистриран в десетки страни по цял свят. Изучаването му продължава, но към момента няма информация за летален изход. В множество лаборатории разработват и методи за откриването на Омикрон.

"Много по-малко количество от новия вирус е достатъчно, за да зарази човек. Ако Омикрон по някакъв начин си прилича с Делта, това ще е много лоша комбинация. Това е особено лоша новина за онези, които не са се срещали с вируса или не са ваксинирани", заяви Павел Волчков, Московски институт по физика и технологии.

Според главния здравен експерт на Белия дом Антъни Фаучи не може да се направи окончателно заключение дали Омикрон е по-заразен и доколко "заобикаля" имунитет, създаден от ваксина или след преболедуване. Но eкспертите не изключват вероятността в следващите няколко месеца Омикрон да предизвика повече от половината случаи.

В Дания например, за 48 часа случаите на новия вариант са се утроили. Скок на новозаболели отчитат в Италия. В страната от днес действа така нареченият супер сертификат.

Достъп до повече затворени места и много услуги ще имат хора, които са ваксинирани или преболедували, но не и такива с отрицателен PCR. В Солун пък стотици се включиха в протест срещу задължителното ваксиниране на хора над 60 години, обявено от гръцките власти миналата седмица.

Около 75% от германците подкрепят ограниченията за неваксинирани, показват данните от последните социологически проучвания. В страната вече действат по-строги правила за всички неимунизирани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арести и протести на митинг на кандидат за президент на Франция
Арести и протести на митинг на кандидат за президент на Франция
Румен Радев свиква консултации с представители на парламентарните групи
Румен Радев свиква консултации с представители на парламентарните групи