Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на Черно море

bnt avatar logo
от БНТ
13:59, 17.07.2023
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
данни замърсяване украйна българската акватория черно море
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Прогнозата за северозападната част на Черно море остава стабилно благоприятна, като потенциалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна. На сателитните изображения не се наблюдава замърсяване в изключителната икономическа зона на България.Това съобщават от Министерството на околната среда и водите, относно наблюдението на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка".

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", както и сателитно наблюдение, не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента.

Проби от три точки по Северното Черноморие показаха отлично качество на морската вода

Според данните няма притеснения, свързани със зоните за къпане по българското Черноморие.

Басейнова дирекция "Черноморски район" и Регионална лаборатория - Варна към ИАОС следят ежеседмично състоянието на черноморските води в три допълнителни пункта в бреговата зона – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. Екоминистерството е в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море.

Министерството на околната среда и водите извършва мониторинг и информира институциите, които носят отговорност за превенцията и отговора на установените рискове. Актуална информация за резултатите от направените измервания се предоставя своевременно на компетентните институции и обществеността.

Сигнали при възможни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на Зеления телефон на МОСВ: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: nccw@moew.government.bg, а така също и на Зеления телефон на РИОСВ - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, РИОСВ - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД „Черноморски район“ – гр. Варна: 0886 406 816.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До утре се удължава ремонтът на компрометирания участък от АМ "Тракия" край Нова Загора
До утре се удължава ремонтът на компрометирания участък от АМ "Тракия" край Нова Загора
Сигнал за поставени бомби на няколко места в хърватския град Сплит
Сигнал за поставени бомби на няколко места в хърватския град Сплит