Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море

bnt avatar logo
от БНТ
21:37, 18.07.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
данни замърсяване българската акватория черно море
Снимка: БТА
Слушай новината

Със съдействието на Гранична полиция продължава регулярното изследване на крайбрежните води от бреговите пунктове. Резултатите не показват замърсяване на морската околна среда.

Военният научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ провежда допълнителен мониторинг на водите на Черно море.

Прогнозата за северозападната част на Черно море остава стабилно благоприятна, като потенциалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна. На сателитните изображения не се наблюдава замърсяване в изключителната икономическа зона на България.

Министерството на околната среда и водите осигурява редовно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, както и сателитно наблюдение, не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента:

*Прогнозата за северозападната част на Черно море до 20 юли се запазва стабилно благоприятна, като потенциалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна.
*На сателитните изображения не се наблюдава замърсяване в изключителната икономическа зона на България.

Според данните няма притеснения, свързани със зоните за къпане по българското Черноморие.

Военният научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) провежда допълнителен мониторинг на водите на Черно море. От представители на Басейнова дирекция „Черноморски район“ се извършват пробонабирания от 23 точки.

Екоминистерството извършва мониторинг и информира институциите, които носят отговорност за превенцията и отговора на установените рискове. Актуална информация за резултатите от направените измервания се предоставя своевременно на компетентните институции и обществеността.

Сигнали при възможни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на Зеления телефон на МОСВ: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: nccw@moew.government.bg, а така също и на Зеления телефон на РИОСВ - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, РИОСВ - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД „Черноморски район“ – гр. Варна: 0886 406 816.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Пловдив отбелязаха 186-годишнината от рождението на Левски
В Пловдив отбелязаха 186-годишнината от рождението на Левски
Спринтьори от Бахрейн впечатлиха на леоатлетическия турнир в Пловдив
Спринтьори от Бахрейн впечатлиха на леоатлетическия турнир в Пловдив