НОВИНИ

Няма места: Освобождават предсрочно хиляди затворници във Великобритания

Васил Христов
от Васил Христов
21:47, 11.09.2024
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Във Великобритания започна кампания за предсрочно освобождаване на хиляди затворници. До тази мярка се стигна, след като стана ясно, че в затворите на страната остават свободни едва 1098 места.

При настоящите темпове на правораздаване на Острова се очаква броят на затворниците да нарасне с около 17 000 за следващите 4 години, докато капацитетът на затворите ще се увеличи едва с 9000.

Данни на Министерството на правосъдието показват, че в затворите в Англия и Уелс към 6 септември има 88 521 затворници. 1700 от тях ще бъдат освободени през първия ден от кампанията, като до края на октомври броят им ще достигне 5500. Отговарящите на условията затворници, които са излежали само 40% от определената си присъда, вместо 50%, ще бъдат автоматично освободени.

Кризата със затворите трябваше да бъде разрешена с амбициозна програма на стойност 4 милиарда паунда, но от тях е осигурен едва 1 милиард. Това е и причината повече от 40 000 затворниците да излежават присъдите си в сгради, строени по времето на кралица Виктория през 19-и век.

Проучване, публикувано преди дни, разкри широко разпространени и системни пропуски в безопасността, хигиената, здравеопазването, насилието и планирането на освобождаването.

"Всичко може да се случи. Има смъртни случаи в затвора", казва Майкъл Луис, затворник.

Една четвърт от затворниците съобщават за заплахи или сплашване от други затворници, а други 13% съобщават за физическо насилие. Почти всеки десети затворник съобщава, че е бил физически нападнат от членове на персонала.

"Притеснително е, когато отваряте вратата сутрин, за да се уверите, че са живи", коментира Шей Дури, служител в затвора.

снимки: БГНЕС

Министърът на правосъдието отхвърли твърденията, че че се обсъжда изпращането на престъпници от Англия и Уелс в Естония, за да изтърпят присъдите си там. Това се случи, след като балтийската държава заяви, че е предложила да отдаде под наем свободен затворнически капацитет на други страни.

Натискът върху системата, чиято годишна издръжка е равна на близо 16 милиарда лева годишно, се увеличи през последните седмици от лишаването от свобода на хора, замесени в бунтовете през лятото, след убийството на деца с нож на детско парти. 250 души бяха вкарани в затвора за престъпления, свързани с тези безредици към края на миналата седмица.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК регистрира ДПС - Ново начало за вота и отказа самостоятелна регистрация на ДПС
ЦИК регистрира ДПС - Ново начало за вота и отказа самостоятелна регистрация на ДПС
Българските отбори започнаха с убедителни победи на Шахматната Олимпиада
Българските отбори започнаха с убедителни победи на Шахматната Олимпиада