НОВИНИ

Няма свободни легла в част от COVID отделенията на столичните болници

bnt avatar logo
от БНТ
20:11, 24.10.2020
Чете се за: 01:23 мин.
Още

COVID отделенията в част от столичните болници са пълни. Трите общински лечебни заведения вече не приемат пациенти с коронавирус. Места няма и в "Александровска" болница. Заети са и почти всички легла в "Пирогов". Здравният министър разпореди минимум 10% от леглата на всяка болница в червените зони да се преобразуват за лечение на COVID пациенти.

От три седмици 20-те легла в COVID отделението на Столичната първа градска болница са заети постоянно.

"Минимум 10 дни се лекуват пациентите. В петък примерно 3-ма души изписахме, но веднага трима приехме", каза д-р Мария Замфирова - зам.-директор на I-ва МБАЛ, София.

Персоналът в COVID отделението не достига.

"Сестрите са ни много недостатъчни. Много пъти, когато няма сестра - лекарят е и сестра и лекар и всичко. Не знам колко ще издържим наистина. Лекарите са ни много уморени", обясни д-р Мария Замфирова.

В "Александровска" COVID отделението е с 25 легла и отдавна е пълно.

"Пациентите, които постъпват от страна на спешна помощ от други болници биват пренасочвани", каза проф. Борис Биогов - директор на УМБАЛ "Александровска".

До дни в "Александровска" болница ще бъдат разкрити още минимум 20 легла. Така ще бъдат изпълнени разпоредбите на здравния министър. Те предвиждат и ограничаване на плановите операции и прием в болниците до края на ноември.

"Към днешна дата това е необходимо, защото това е част от мерките за ограничаване на пандемията", каза проф. Борис Биогов.

"Ще се намали броя на другите болни. И от там може и някой от персонала да се включи в лечението на пациентите с COVID", каза д-р Мария Замфирова.

От лекарския съюз не са съгласни с ограничаването на плановия прием.

"Това е решение, което създава много голям риск за нашите пациенти и създава проблем за болниците и тяхното нормално функциониране преди един сезон, който се опасявам, че ще бъде много тежък за цялата система на здравеопазване", заяви проф. Николай Габровски - зам.-председател на БЛС .

Заради по-малкото пациенти приходите на болниците ще намалеят.

"Ние живеехме в един екзистенц минимум, който беше много важен в острия период. Но ако трябва да продължим в следващите 6 или 8 месеца по същия начин- просто болниците няма да издържат", заяви проф. Николай Габровски.

Риск има и за пациентите - ранното откриване на тежки заболявания ще бъде затруднено.

"Оттам ще дойде големият проблем след като пандемията приключи. Огромен брой пациенти очакваме с хронични заболявания в напреднали стадии да бъдат диагностицирани", заяви д-р Станимир Хасърджиев - председател на Национална пациентска организация.

От Националната пациентска организация искат здравните власти да осигурят възможност за дистанционни консултации .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-евтини новогодишни оферти заради COVID-19
По-евтини новогодишни оферти заради COVID-19
РЗИ отмени карантината на финансовия министър Кирил Ананиев
РЗИ отмени карантината на финансовия министър Кирил Ананиев