НОВИНИ

Областната управа на София внесе в съда изисканите документи за Паметника на Съветската армия

Денков: Паметникът на Съветската армия няма културна стойност, мястото му е в музея

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:01, 18.12.2023
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината
  • Премиерът Николай Денков заяви, че Паметникът на Съветската армия е окупационен монумент и няма културна стойност.
  • От областната администрация внесоха днес в Административния съд всички изискани от тях документи. Според тях демонтирането и преместването на монумента с цел да бъде възстановен е изцяло в съответствие със закона. Това става на фона на заповед на Културното министерство от 14 декември, с която се разпорежда незабавното спиране на демонтажа.

Мястото на Паметника на Съветската армия е в Музея на социалистическото изкуство, заяви премиерът Николай Денков и добави, че той няма място в центъра на София, защото е пропаганден, няма културна ценност и не е военен.

"Това е част от овладяването на българската държава - с премахването на демокрацията от нея, от съответните навремето съветски окупационни войски, а след това и от тоталитарната държава. Крайно време е да се разделим с това минало, то трябва да отиде в музеите. Не казваме, че трябва да изчезне, но то трябва да се изучава като част от нашата история", заяви министър-председателят.

След правителственото заседание миналата сряда, лично културният министър обясни пред медиите, че монументът няма статут на паметник на културата.

В събота обаче Корнелия Нинова показа документ с дата 14 декември, с който Министерството на културата разпорежда незабавното спиране на всички дейности по рязане и преместване. В документа, който според нея идва от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата, се посочва, че Паметникът на Съветската армия попада в списъка с недвижимо историческо културно наследство.

Същият ден на сайта на Областната администрация бяха качени документи, от които става ясно, че още в края на март тази година Националният институт за недвижимо културно наследство е издал становище, че „Паметникът на Съветската армия не притежава статут на единична недвижима културна ценност”.

Днес областният управител Вяра Тодева не коментира темите, но от нейната администрация съобщиха за БНТ ,че са внесли в съда всички необходими документи, поискани от тях за законността на преместването. Още веднъж подчертаха, че паметникът не се разрушава, а само демонтира и ще бъде възстановен на ново място.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обезопасиха зейнала дупка на тротоар в центъра на София
Обезопасиха зейнала дупка на тротоар в центъра на София
Два кръга от НБЛ при мъжете и един при жените ще закрият 2023 година в българския баскетбол
Два кръга от НБЛ при мъжете и един при жените ще закрият 2023 година в българския баскетбол