НОВИНИ

Дигитални здравни досиета: Ще влизаме само с Е-подпис

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
13:27, 18.12.2023 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
Още
Снимка: pixabay.com/
Слушай новината

Дигиталните здравни досиета на децата вече са налични в Националната здравно информационна система.

Родителите могат да влязат в тях през мобилното приложение "е-Здраве" само с електронен или облачен електронен подпис. Те обаче не са безплатни.

Електронното здравно досие, което е достъпно с електронен или облачен подпис, съществува от януари 2021 година. През септември миналата година тръгна и мобилното приложение "е-Здраве", но не всички българи знаят.

Камен е лекар. Има електронен подпис и е влизал в дигиталното си здравно досие.

"От посещенията при личния лекар, има какви профилактични изследвания са ми назначени. Това е, което видях в моето здравно досие", заяви Камен.

В електронното здравно досие има информация за всички прегледи, изследвания, лечение в болница и предписани лекарства за последните 2 години. Една от основните цели на досието е пациентът да следи за евентуални злоупотреби като фиктивни прегледи, хоспитализации и да сигнализира институциите. Въпросът колко души използват мобилното приложение се оказа труден.

"През последните 3 месеца се наблюдава повишение на използването на мобилното приложение, тъй като постоянно добавяме нова информация, но не мога да ви кажа конкретна цифра", каза Ивайло Стойчев.

По-късно от Здравното министерство отговориха, че мобилното приложение "е-Здраве" е изтеглено близо 50 000 пъти. То е достъпно с електронен или облачен подпис, които не са безплатни.

"Трябва да има алтернатива. Както има в НАП с ПИК и можеш да отидеш да си вземеш и не ти трябва Е-подпис би било добре и тук да е така", уточни още Камен.

"Имаме една инструкция от Министерство на електронното управление, която дефинира три нива на сигурност - Достъпът с такива пикове беше на най-ниски ниво и ние препоръчахме да се използва електронен подпис", коментира Александър Огнянов.

Електронното досие от около 10 години поддържа и здравната каса. В него се влиза с електронен подпис, код, издаден от касата или ПИК на НАП.

"Има доста възможности хора, които нямат право да гледат досиетата на други, да ги гледат. По простата причина, че голяма част от пациентите и гражданите си предоставиха този код на счетоводител", каза Александър Огнянов.

Въпреки това и сега досието през сайта на касата е достъпно и с ПИК на НАП. През през мобилното приложение родителите вече ще имат достъп до здравните досиета на децата си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските волейболисти и клубните им тимове постигнаха победи в Италия
Българските волейболисти и клубните им тимове постигнаха победи в Италия
Жребият размина големите фаворити в осминафиналите на Шампионската лига
Жребият размина големите фаворити в осминафиналите на Шампионската лига