НОВИНИ

СОС в пети опит да избере председател, ПП-ДБ ("Спаси София") смени номинацията си

От ПП-ДБ ("Спаси София") предложиха Грети Стефанова за поста

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:32, 18.12.2023
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Столичният общински съвет прави пети опит да заработи и да избере председател. От ПП-ДБ и "Спаси София" предложиха най-възрастният общински съветник в София да заеме председателския пост. Това е инж. Грети Стефанова, която води заседанията на СОС докато се избере редовен председател.

Най-вероятно предложението Грети Стефанова да стане председател на СОС няма да срещне подкрепа. Освен нея има и още едно предложение за председател на местния парламент - това е на Пламен Данаилов от ИТН.

По време на заседанието БСП и "Възраждане" го напуснаха в знак на протест. Според общинските съветници от ГЕРБ-СДС, ако общинският съвет не заработи, София рискува да посрещне 2024 г. без бюджет.

Антон Хекимян, ГЕРБ-СДС: "Те много искат да са заедно ПП-ДБ ("Спаси София") и БСП, но това няма как да се случи заради отрязаната ръка, която трябваше да натисне "за".

Георги Георгиев, ГЕРБ-СДС: "Това беше един претекст, за да може да се случи тежката червена сватба, уви женихът изневери малко преди събитието."

Борис Бонев, ПП-ДБ ("Спаси София"): "Гражданите няма да видят, ако няма избран председател на СОС и ако не започне работата на този орган, е канализация, няма да видят инфраструктурни проекти, няма да видят подобрения, зад които предизборно всяка една от партиите застана и се бореше. Предлагаме Грети Стефанова за председател, защото тя е достоен кандидат, но и защото тя е обективен кандидат. Тя е най-възрастният общински съветник."

Иван Таков, БСП: "Явно това, което целят е да се мушнат под завивките ГЕРБ с ПП-ДБ и да направят националната сглобка местна сглобка и най-вероятно това ще стане след Нова година."

Деян Николов, "Възраждане": "За избора на председател нищо не се е променило за един месец, освен че говорим за милиони, за които никой не показва документи."

Кметът Васил Терзиев заяви не се правят никакви сглобки и никакви задкулисни договорки, единствената цел е СОС да започне да работи, за да не се изгубят парите за проектите:

"За нас е важно да приемем няколко неща - разплащането по тези проекти, да приемем план-сметката за боклука и да продължим политическите разговори, когато се приеме бюджета към края на февруари. Тогава ще се види за какво може да се постигне съгласие и с кой, но без да застрашаваме града и да решим най-неотложните проблеми."

Заседанието днес започна и с протест пред Столичната община в подкрепа и срещу демонтажа на Паметника на Съветската армия.

Вижте повече в прякото включване на Карина Караньотова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ММС отличи талантливите ни спортисти на церемонията "Младите шампиони на България"
ММС отличи талантливите ни спортисти на церемонията "Младите шампиони на България"
НЗОК няма да може да отказва договор на нови болници
НЗОК няма да може да отказва договор на нови болници