НОВИНИ

Обновяват книжните фондове на библиотеки и читалища

Айше Сали
от Айше Сали
12:52, 26.07.2020
Чете се за: 00:52 мин.
Още

По-голямо и в същото време пълно финансиране за купуване на повече книги. Но изискването да преобладават български автори остава същото. През тази година Министерството на културата отпуска до 25 000 лв. или 3000 повече на проект.

Доц. д-р Калина Иванова, директор на Регионалната библиотека във Велико Търново: Малко е бюджетът за закупуване на нова литература и тези средства, които се предоставят от МК, са много добре дошли за такива библиотеки като нашата.

Амелия Гешева, заместник-министър на културата: Мисля, че за тази година това беше достойният ход, така че да можем бързо да реагираме и да предоставим възможност дори и на тези, които са в затруднение поради една или друга причина и също да участват.

Средствата ще стигнат за закупуване на близо 900 заглавия.

Доц. д-р Калина Иванова, директор на Регионалната библиотека във В. Търново: Десетте тома на Патриарха на българската литература Иван Вазов по повод на юбилейната годишнина, "Мравки и богове" на Стефан Цанев.

Милена Марковска, директор на градска библиотека "Паисий Хилендарски" - Асеновград: Един от търсените автори е Георги Константинов. Също така Мария Лалева. От началото на годината забелязваме, че читателите ни се интересуват от история и философия, което е логично в този период.

Онлайн срещи с писатели и доставяне на книги до домовете са част от инициативите, с които по време на социалната изолация библиотеките са останали близо до своите читатели.

Амелия Гешева: Аз много ще се радвам, ако всички заедно съумеем, да продължим този диалог и да подобрим процеса на четенето в страната.

Институциите могат да подават своите проекти за следващата сесия до началото на август.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автомобил се вряза в група хора в Берлин, 7 души са пострадали
Автомобил се вряза в група хора в Берлин, 7 души са пострадали
Семейство от Благоевград от години се бори с теч на мръсна вода в двора им
Семейство от Благоевград от години се бори с теч на мръсна вода в двора им