НОВИНИ

Обновяват наземния градски транспорт в София

столичният автопарк обнови 120 автобуса трамвая
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:40, 11.09.2023
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Столичният общински съвет предвижда програма за обновяване на наземния градски транспорт. 63 нови трамвая, 45 електробуса и 15 тролея ще бъдат доставени до края на 2029 г. Планът предвижда и доставка на 90 електрически автобуса и 120 метанови. Нужни са и между 160 - 180 водачи, за да се попълни щата.

С цел подобряване на мрежата, към момента в София са открити 9 нови линии, оптимизирани са 300 разписания, променени са 25 маршрута и 70% от линиите са ускорени. Стойността на плана е за малко над 700 милиона лева.

"Безспорно както казах, ще доведе до подобряване на средната възраст на всички транспортни средства и за така подобряването и продължаването на тази тенденция за подобряване на условията не само на труд, ами и на пътниците, които използват градския транспорт да се чувстват по-комфортно. Естествено и тук се предвиждат ремонт на няколко от автобусните поделения за ранна инфраструктура и доставяне на специализирани транспортни средства", заяви Зафир Зарков, председател на транспортна та комисия в Столичния общински съвет.

Снимки: БТА

Зафир Зарков обърна внимание на проблема с недостига на водачи в градския транспорт. Основната причина е, че шофьорите заминават да работят в Европа за два пъти по-високо възнаграждение. През последните пет години заплатите в автотранспорта са се увеличили с над 60%, като водачите получават нетна заплата около 2000 лева, обясни Зарков. Въпреки това обаче шофьори липсват и се обмисля наемане на водачи от чужбина, например от Казахстан.

Планираният пробег на градския транспорт за тази година е 63,8 милиона километра, което е с около 780 000 км повече спрямо миналата година. Средствата за финансиране на градския транспорт идват от продажбите на Центъра за градска мобилност на превозни документи, от приходите на общинските транспортни оператори, има компенсации от Столичната община, отпускат се средства от държавния бюджет. По данни на Центъра за градска мобилност очакваните приходи за тази година са 3 млн. лева, информира още Дончо Барбалов.

Репортер: Ерика Шаумян

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изписаха от болницата поразеното от мълния момче в Русе
Изписаха от болницата поразеното от мълния момче в Русе
Коли с руска регистрация не могат да влизат в ЕС, потвърди говорител на ЕК
Коли с руска регистрация не могат да влизат в ЕС, потвърди говорител на ЕК