НОВИНИ

Общо 7 души ще получат шанс за живот след една от донорските ситуации в Пловдив

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:00, 29.09.2024 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Общо седем души получиха шанс за живот при две донорски ситуации у нас за 24 часа. Това стана възможно след като близките на починал 56-годишен мъж от Пловдив, се съгласиха да дарят органите му. Пак в Пловдив от 61-годишен донор бяха взети черен дроб и бъбреците за трансплантация.

Бъбреците на 56-годишния донор от Пловдив са били трансплантирани на две жени- на 41 и 42 години в столичната болница Лозенец. Едната от тях от пет години е на хемодиализа, а другата спешно е трябвало да я започне .

"Двете трансплантации продължиха общо 6 часа. Протекоха без усложнения, пациентите са в реанимация, стабилни са и изчакваме да започнат работа новите бъбреци", каза д-р Борил Петров, клиника по урология, болница "Лозенец".

Очакванията са няколко дни двете жени да останат в реанимация, а след това още месец в отделението по урология.Според лекарите дори и само с един бъбрек могат да живеят нормално.

"Черният дроб на донора беше взет от колегите от Военна болница и там е трансплантиран. Там времето от вземането до трансплантацията е много важно. При нас може малко да се изчака, до 36 часа и тогава да си извърши трансплантация .Но за тях е много важно времето да бъде кратко", каза д-р Борил Петров.

За сърцето на 56-годишния мъж от Пловдив в момента няма подходящи болни у нас, на които да бъде трансплантирано. Унгарски лекари обаче се проявили интерес и пристигат в България за да вземат сърцето и да дадат шанс за живот на нуждаещ се техен пациент.

А в Пловдивската болница Свети Георги беше реализирана още една донорска операция .Медицински екип от Хамбург е взел черния дроб на 61-годишен донор.

През последните години все повече пациенти се нуждаят от трансплантация на органи. Затова според лекарите е добре когато близките, въпреки сполетялото ги нещастие, проявят разбиране към живите, които чакат животоспасяваща операция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Севиля измъкна равенство при гостуването си на Атлетик Билбао
Севиля измъкна равенство при гостуването си на Атлетик Билбао
Израелски удари край пристанище Ходейда, където е корабът с българските моряци
Израелски удари край пристанище Ходейда, където е корабът с българските моряци