НОВИНИ

Очаква се повишаване на речните нива днес и през следващите два дни

търсят доброволци почистване река искър района панчаревското езеро
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:21, 17.04.2024
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Речните нива ще се повишават на 17, 18 и 19 април заради валежи, сочи информация на сайта на Министерството на околната среда и водите.

Ще се повишават речните нива в целия Дунавски басейн, значително - във водосборите на реките Нишава, Искър, Вит, Осъм и Янтра. На 18 април речните нива във водосборите западно от този на река Янтра ще се понижават, а в останалата част от басейна ще продължат да се повишават, в резултат на валежи. На 19 април отново ще се повишават речните нива в целия басейн, по-съществено - в следобедните и вечерните часове в планинските райони.

През нощта срещу и в сутрешните часове на 18 април заради валежи ще се повишават речните нива в целия Черноморски басейн, значително - във водосбора на река Камчия. На 19 април отново ще има повишения на речните нива в целия басейн, по-съществени - във вечерните часове във водосборите на южните черноморски реки.

Ще се повишат речните нива в целия Източнобеломорски басейн, значително - във водосборите на реките Тунджа и Марица, на 17 април в резултат на валежи ще се повишават речните нива в целия басейн.

На 18 април речните нива в по-голяма част от Източнобеломорския басейн ще се понижават, а в резултат на валежи се очакват краткотрайни повишения на нивата на рило-родопските притоци на река Марица и във водосбора на река Арда. На 19 април отново ще има повишения на речните нива в целия басейн, по-съществени - в следобедните и вечерните часове.

Очакват се значителни повишения на речните нива в целия Западнобеломорски басейн на 17 и през нощта срещу 18 април. В четвъртък речните нива в по-голяма част от басейна ще се понижават, а в резултат на валежи се очакват краткотрайни повишения на нивата основно в долната част от водосбора на река Струма, под Благоевград. На 19 април в резултат на валежи отново ще има повишения на речните нива в целия басейн, по-съществени - в следобедните и вечерните часове.

В резултат на интензивни валежи има опасност от възникване на поройни наводнения в следобедните и вечерните часове на 17 април и през нощта срещу 18 април, както следва: във водосборите на реките Ерма, Ябланица, Габерска, Нишава, Искър над град Своге, Вит - в планинските части. През нощта срещу и в сутрешните часове на 18 април: във водосборите на реките Осъм - в планинските части, Янтра при реките Видима, Златаришка и Русенски лом - река Ялма/Сеяческа; във водосбора на река Камчия - реките Луда Камчия, Балабандере, Казандере, Голяма река; във водосборите на реките Тунджа над язовир Копринка и Марица - реките Тополница, Буновщица, Смолска, Мътивир, Очушница, Гуцалска, Ибър, Стара (Костенецка), Чаирска, Яденица; във водосборите на реките Места и Струма.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Старши треньорът на Барселона Шави: Съдията беше катастрофа, червеният картон промени хода на мача
Старши треньорът на Барселона Шави: Съдията беше катастрофа, червеният картон промени хода на мача
Ива Иванова започна с убедителна победа на сингъл при девойките на турнир във Франция
Ива Иванова започна с убедителна победа на сингъл при девойките на турнир във Франция