НОВИНИ

Офталмологът д-р Нора Великова спечели конкурса "Млад учен" за иновативна операция

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:26, 07.04.2022
Чете се за: 02:07 мин.
Здраве
Слушай новината

На професионалния празник на лекарите ще ви срещнем с д-р Нора Великова. Тя е офталмолог в многопрофилна болница "Царица Йоанна - ИСУЛ". Печели конкурса „Млад учен” на Българското глаукомно дружество за иновативна за България миниинвазивна антиглаукомна операция. Методът може да се извършва едновременно с операцията за катаракта.

От 4 години д-р Великова прилага миниинвазивната процедура. От началото на годината в Клиниката по очни болести в ИСУЛ са направени 10 такива щадящи операции.

"За разлика от класическата глаукомна хирургия, миниинвазивната разчита на стимулиране на естествената дренажна система на окото, докато при класическата се правят изкуствени пътища за оттичане на вътреочната течност и поради тази причина възстановяването на пациентите е много по-бързо", казва д-р Великова.

Операцията въздейства не само на вътреочното налягане, но и на терапията, която прилагат пациентите след това.

"Вътреочното налягане се движеше между 26 - 35, тръгна си с налягане 6 и само с едно флаконче капки, пък капеше четири вида капки преди това", уточнява д-р Великова.

Миниинвазивна процедура, която прилагат в ИСУЛ, е с много висок процент на успеваемост и по-нисък процент на усложнения спрямо стандартните операции за глаукома.

"Това е една много елегантна процедура, която може при пациенти с катаракта и глаукома да се комбинира с операцията за катаракта и да се направи 2 в 1 - да намалим вътреочното налягане и в значителна степен да подобрим зрението на пациента, оперирайки катаракта", каза доц. Борислав Кючуков, д.м., началник на клиника по очни болести в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

А най-голямото удовлетворение за офталмолозите - пациентите да си тръгнат излекувани, за да виждат красивото във всичко около нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболистките на Берое поведоха на Монтана 2003 във финала при жените
Баскетболистките на Берое поведоха на Монтана 2003 във финала при жените
Коя е Марин льо Пен?
Коя е Марин льо Пен?