НОВИНИ

Окончателните резултати от вота във Франция вече са ясни

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:41, 10.06.2024 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Окончателните резултати от вота във Франция вече са известни. Вътрешното министерство ги публикува тази сутрин.

Присъдата на французите е следната: убедителна победа на крайната десница - "Национален сбор", с водач младият Жордан Бардела печели 31,3%. С двойно по-малко гласове - 14,6 на сто е президентската коалиция, които са с по-малко от процент разлика с левия Алианс.

Тези резултати дадоха основание на президента Еманюел Макрон да вземе тежко решение, както го нарече и той самия, да насрочи предсрочни избори предвид поражението на неговата партия Ренесанс и коалиционните им партньори. Така Франция отива на избори на 30 юни и 7 юли.

Това ще са шестите предсрочни парламентарни избори, което е безпрецедентно. Безпрецедентен е и резултата на крайната десница, които минават 30-процентната бариера. Това е реваншът и на Марин льо Пен, която е неофициален лидер на "Национален сбор". Тя два пъти загуби от президента Макрон. сега обаче заложи на младо лице, много популярен в социалните мрежи и с над 1 милион последователи в ТикТок.

Вижте повече в прякото включване на Ива Стойкова

Еманюел Макрон, президент на Франция: "Реших да ви дам правото да решите какво да бъде бъдещето на нашата република, като гласувате. Чух посланието ви и притесненията ви и няма да ги оставя без отговор. Знам, че мога да разчитам на вас да гласувате активно на 30 юни и на 7 юли. Франция се нуждае от силно мнозинство, за да може да функционира в хармония и спокойствие."

Марин льо Пен, председател на Национален сбор: "Французите се произнесоха. Тези исторически избори показаха, че когато хората гласуват, хората печелят. С 32% Национален сбор получи най-високия резултат в сравнение с всички партии изобщо от над 40 години. Приветствам решението на президента да разпусне парламента, то беше и единственото логично. Готови сме да управляваме, ако французите ни се доверят на предстоящите парламентарни избори."

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мият улиците в пет столични района
Мият улиците в пет столични района
Рекордният наплив на туристи в Италия изправя страната пред огромна дилема
Рекордният наплив на туристи в Италия изправя страната пред огромна дилема