НОВИНИ

Оправдаха смятания за поръчител на убийството на словашкия журналист Ян Куцияк

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:10, 03.09.2020
Чете се за: 00:55 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

В Словакия беше оправдан бизнесмена, смятан за поръчител на убийството на журналиста Ян Куцияк и годеницата му. На 25 години беше осъден друг обвиняем. Двойното убийство преди две години потресе Словакия и доведе до падането на правителството.

"Невинен, поради липса на достатъчно доказателства!" Съдебното решение изчисти досието на словашкия мултмилионер Мариан Кочнер по делото "Куцияк".

Йозеф Куциак, баща на Ян Куциак: Ако всичко се събере, както трябва, доказателства има достатъчно. Знаех, че ще твърдят нещо подобно, че икономическата криминална дейност на Кочнер няма нищо общо. Но всичко е свързано.

Преди да бъде убит журналистът разследвал връзки на хора, близки до тогавашния премиер с италианската мафия. Подробно проучвал и дейността на Кочнер.

Съдът оправда и 40-годишната Алена. Приближена на бизнесмена. Според обвинението в убийството тя е играела ролята на посредник - предала на физическия убиец парите. 50 хиляди евро.

Златица Кушнирова, майка на Мартина Кушнирова: Имах лошо усещане за процеса. Съдията през цялото време говореше неопределено, всичко звучеше двусмислено. Но не очаквах, че ще ги пуснат.

На 25 години беше осъден Томаш Сабо. Бивш следовател. В убийството участвал като шофьор на колата, с която избягал физическия убиец. На 21 февруари 2018-а Ян Куцияк и годеницата му бяха разстреляни пред дома им от Мирослав Марчек. Бивш военен. Преди няколко месеца той получи 23-годишна присъда.

Йозеф Куцияк, баща на Ян Куцияк: Дълбоко в себе си, аз все още се надявам. Нищо друго не ни остана, освен да вярваме, че накрая ще победи справедливостта.

От съдебното решение огорчени са и много словаци. Преди две години двойното убийство предизвика масова вълна на недоволство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
57-и ден на протести в София
57-и ден на протести в София
Брюксел призова Москва за прозрачно разследване по случая Навални
Брюксел призова Москва за прозрачно разследване по случая Навални