НОВИНИ

От двете страни на протеста - равносметка след сблъсъците между протестиращи и полиция

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:10, 03.09.2020 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
У нас

Пострадали униформени, ранени протестиращи и обвинения за полицейско насилие след снощните сблъсъци. Журналистът на свободна практика Димитър Кенаров твърди, че бил ритан от полицай в областта на лицето, а след това отведен в ареста на 5-то районно, въпреки че е показал журналистическа карта.

Над 100 полицаи са ранени, голяма част от които тази вечер отново са на работа. Има и ранени протестиращи - двама от тях са настанени в болница с по-тежки наранявания.

Равносметката е 40 задържани за срок не по-малко от 24 часа, 34 от тях са обвинени - 30 за хулиганство, 1 - за закана за убийство, 3-ма за нанасяне на леки телесни повреди на полицаите.

Журналистът Димитър Керанов е от другите пострадали, които са били на работа в нощта на протеста. Твърди, че е задържан, въпреки че се е легитимирал като журналист.

От прокуратурата съобщиха, че 24 от задържаните остават зад решетките за 72 часа. За тях ще бъде искана постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.

Групата на Специализираните полицейски сили е била разположена на първа линия около Народното събрание със задачата да не допуснат влизане на протестиращи в сградата. Според Андон Христов, протестът е започнал съвсем спокойно.

Андон Христов, полицай в Специализираните полицейски сили: Дори свалихме каски, щитове. Лично на мен ми подариха знаме протестиращите. Бяха много добронамерени, спрямо нас.

Христов твърди, че полицията е отвърнала с толерантност. След 20 часа обаче ситуацията рязко се променила.

Андон Христов, полицай в Специализираните полицейски сили: Като се появиха група младежи, не мога сега да кажа дали те сами са се организирали, дали са целенасочено организирани, които започнаха първо замеряне с яйца, което ни принуди да си поставим каски и щитове.

С настъпването на тъмнината яйцата били заменени първо с пластмасови и стъклени бутилки, после с пейки и павета. Последвали и самоделните бомбички.

Иван Манев, полицай в Специализираните полицейски сили: Това е цял час бомби. Говоря бомби целенасочени, хвърляни може би над 60-70 бомби. Вие имате, видяхте, гледали сте. Няма какво аз да ви обяснявам. Атаката беше брутална.

Стоян Димитров, полицай в Специализираните полицейски сили: Една от бомбите попадна между щита и лявата ми ръка. Където се взриви и щитът ми беше счупен. Ръката ми започна обилно да кърви.

В продължение на повече от час и половина полицаите са принудени да се отбраняват, без да предприемат действия спрямо агресивните протестиращи.

Андон Христов, полицай в Специализираните полицейски сили: Лошото беше в случая, че тези хора се бяха смесили с нормалните граждани, които наистина си бяха излезнали да протестират. Няма как да предприеме действия спрямо тях, без да притиснем нормалните хора.

Полицията предприема по-твърди действия след като е преценено, че голяма част от мирните протестиращи са се оттеглили от арената на сблъсъците. Тогава в района на президентството под полицейската атака попада журналиста на свободна практика Димитър Кенаров, който е бил с противогаз с надпис "преса".

Кенаров твърди, че казал на униформените, че е журналист, но въпреки това бил задържан, за което ще търси правата си в съда.

Пред депутатите вътрешния министър обясни хронологията на вечерта и подчерта, че полицията е постъпила тактически, за да ограничи възможността да пострадат невинни. Установено било, че част от бойния арсенал, използван срещу униформените, бил укрит в палатковите лагери.

Христо Терзийски, министър на вътрешните работи: След преглед на видеозаписите от деня се установи, че в палаткови лагери се съхраняват опасни предмети. В следствие на което в 3 часа на 03.09.2020 година бяха предприети действия по премахване на блокадите на кръстовища и обособените палаткови лагери.

От парламентарната трибуна Терзийски благодари на редовите полицаи и техните командири за действията им през нощта.

Автор: Десислава Маркова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
57-и ден на протести в София
57-и ден на протести в София
Брюксел призова Москва за прозрачно разследване по случая Навални
Брюксел призова Москва за прозрачно разследване по случая Навални