НОВИНИ

Още холивудски звезди призоваха Байдън да се откаже от надпреварата за Белия дом

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:27, 11.07.2024
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Колко тежка може да бъде думата на Холивуд във Вашингтон - и ще се окажат ли аргументите на холивудските звезди по-убедителни от тези на политиците?

Джордж Клуни призова президента Джо Байдън да се откаже от надпреварата за Белия дом, а Майкъл Дъглас изрази съмнения, че настоящият държавен глава може да изкара още един мандат. Така, към опасенията на политиците в способностите на Байдън, се добавиха и тези на актьорите, които имат не по-малко влияние върху американците.

"Обичам Джо Байдън. Като сенатор. Като вицепрезидент и президент. Смятам го за приятел, вярвам в него. Но няма да спечелим през ноември с този президент. Освен всичко, няма да спечелим Камарата на представителите и ще загубим контрола в Сената. Това не е само мое мнение, това е мнението на всеки сенатор, конгресмен и губернатор, с които разговарях лично", заяви актьорът Джордж Клуни.

Мнението на холивудската звезда и убеден привърженик на демократите Джордж Клуни, написано като статия в Ню Йорк Таймс. То не само светкавично привлече вниманието, но и се превърна в поредния силен аргумент срещу кандидатурата на Джо Байдън. Клуни смята, че демократите трябва да изберат нов кандидат.

Няколко часа по-късно друг актьор - Майкъл Дъглас, каза, че му е трудно да си представи, че Байдън може да изкара втори мандат. По думите му, по време на дебата с Тръмп той е бил най-силно разочарован от невъзможността на държавния глава да обори лъжите на опонента си.

В началото на седмицата представители на демократическата партия се събраха, за да обмислят по-нататъшните си действия. Мнозина директно призоваха Байдън да се откаже. Въпреки че, след неуспешния дебат, от щаба му изпратиха нарочно писмо, в което се казва, че президентът е твърдо решен да продължи кампанията си.

"Той трябва да се оттегли, защото не може да спечели. Колегите му трябва да осъзнаят това и пренебрежителни писма няма да променят мнението на никого", каза Майк Куигли, демократ от щата Илинойс.

Междувременно лидерът на мнозинството на демократите в Сената Чък Шумър е дал знак, че е отворен за варианта да замени настоящия президент на страната. Сериозна тежест имат и думите на бившия председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

"Мисля, че президентът е страхотен. Думите ми са грешно представени. Никога не съм казвала, че искам той да преосмисли решението. Това е решение на президента", обясни Нанси Пелоси, бивш председател на Камарата на представителите в Конгреса.

Ден по-късно Пелоси каза, че е посъветвала колегите си дори и да имат съмнения в Байдън, да изчакат до края на седмицата.

"Искам той да направи каквото реши", каза тя.

Всички го насърчаваме да вземе това решение, защото времето изтича. Според телевизионния канал "Фокс нюз" на предстояща среща с Байдън сенаторите от Демократическата партия ще изразят пред него резервите си относно кандидатурата му в конкуренция с предшественика му в Белия дом и претендент на републиканците Доналд Тръмп.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бронзов медал за Ива Ереминова от европейското по скокове във вода
Бронзов медал за Ива Ереминова от европейското по скокове във вода
Трета етапна победа за Биниам Гирмай на Тур дьо Франс
Трета етапна победа за Биниам Гирмай на Тур дьо Франс