НОВИНИ

Осигурени са 15 милиона лева за специализанти в дефицитни медицински специалности

болница легла
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:13, 11.04.2024
Чете се за: 01:42 мин.
Още
Слушай новината

Осигурени са 15 милиона лева за специализанти в дефицитни медицински специалности, съобщават от Министерството на здравеопазването. Средствата са по проект „Насърчаване на специализацията по специалности и в области с недостиг на специалисти“, в рамките на програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., съфинансирана от Европейския съюз. Проектът започва този месец и ще продължи до 31 декември 2028 г.

Броят на специализантите, които могат да бъдат финансирани по проекта, както и областите с най-ниска осигуреност със съответните специалисти, са определени на базата на анализ, изготвен от Националния център по обществено здраве и анализи, посочиха от МЗ.

Финансова помощ ще бъде предоставена първо на специалности от детството здравеопазване – „Детска гастроентерология“, „Детска ендокринология и болести на обмяната“, „Детска кардиология“, „Детска клинична хематология и онкология“, „Детска неврология“, „Детска нефрология и хемодиализа“, „Детска пневмология и фтизиатрия“, „Детска психиатрия“ и „Детска ревматология“. Ще бъде отпуснато финансиране и на специализанти по „Педиатрични здравни грижи“, „Епидемиология на инфекциозните болести“, „Лицево-челюстна хирургия“ и „Съдебна психиатрия“.

Условията за кандидатстване и необходимите документи за участие в процедурата по подбор предстои да бъдат публикувани на сайта на Здравното министерство.

Целта на проекта е да подпомогне осигуряването на медицински специалисти в определени специалности и области от страната, където има недостиг на кадри, както и за балансирано териториално разпределение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Висшата лига въвежда полуавтоматичната система за засади от новия сезон
Висшата лига въвежда полуавтоматичната система за засади от новия сезон
Заседава временната комисия за скандала с "Митниците"
Заседава временната комисия за скандала с "Митниците"