НОВИНИ

Основният ремонт на Аспаруховия мост във Варна се очаква да започне следващата година

Съоръжението спешно се нуждае от укрепване

bnt avatar logo
от БНТ
07:16, 24.01.2024
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Основният ремонт на Аспаруховия мост във Варна се очаква да започне следващата година. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков на среща с кметове на общини от Варненска област. Тази година ще бъде възложено техническото проектиране за ремонта на съоръжението, което ще позволи строителството да започне през 2025 г.

Аспаруховият мост във Варна от години се нуждае от сериозен ремонт. Съоръжението е морално остаряло и не отговаря на съвременните изисквания, заяви министър Андрей Цеков.

"Говорим за сериозно конструктивно укрепване. Преди всичко ремонт на долното строене на моста. Това са в крайна сметка колоните, които не отговарят на съвременните изисквания за земетръс, така че през тази година ще разработим технически проект, въз основа на който следващата година може да започнем ремонта", каза Андрей Цеков, министър на регионалното развитие и благоустройството.

Лошото състояние на Аспаруховия мост е предпоставка за инциденти и продължава да притеснява шофьорите на автомобили, които редовно минават по него.

"Критично, само дето си плащаме гражданската, винетки и какво ли още не. Има дупки, има неравности, където се съединяват панелите. Въобще е под всякаква критика."

"Аз не знам да е имало основен ремонт. Би трябвало да се направи основен ремонт."

"Аз лятото го виждам и отдолу, защото минавам с лодка и се вижда как е напукано, падат камъчета върху главите ни. Когато мине по-тежък автомобил, ако сме с лодката под моста, камъчетата ни падат по главите. Не големи, малки, но един ден ще станат и големи."

"И това нещо може да се изсипе. Като всяко нещо, чакаме да стане трагедия, за да предприемем някакви действия."

Текущи ремонти на компрометираните участъци на Аспаруховия мост ще бъдат направени до началото на летния сезон.

"Има предвидени средства, но основният ремонт не може да бъде отлаган повече, тъй като съоръжението има нужда да бъде приведено към съвременните норми – противоземетръсни и така предстои сключване на споразумения между нас и община Варна", коментира инж. Ясен Йорданов, председател на УС на АПИ.

Ремонтът на Аспаруховия мост няма да реши големия проблем на Варна - нуждата от втори мост, каза още министърът на регионалното развитие. Ново съоръжение е предвидено в трасето на автомагистрала „Черно море“, за която до март се очаква да има обществена поръчка за изготвяне на оценка на въздействие върху околната среда.

"Това е мост, който е около Белослав. Пресичане на Варненското езеро около 280 метра. Надяваме се в момента, в който е утвърдено трасето, всъщност първият участък, който е от Белослав до Варна, това да бъде приоритетният за изграждане, тъй като това ще послужи като един далечен обход на Варна", подчерта Андрей Цеков, министър на регионалното развитие и благоустройството.

Изграждането на втори мост, като част от автомагистрала „Черно море“, трябва да е приоритетно, защото това ще реши голяма част от транспортните проблеми на Варна.

Автори: Нора Бочева и Петко Петков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьорите вече могат да проверят и платят онлайн невръчени фишове
Шофьорите вече могат да проверят и платят онлайн невръчени фишове
Квалификантката Даяна Ястремска продължава към полуфиналите на Australian Open
Квалификантката Даяна Ястремска продължава към полуфиналите на Australian Open