НОВИНИ

Остава неясна причината за наводняването на гробищния парк в Пещера

bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 27.08.2020
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Експертна комисия не успя да открие причината за наводняването на гробищния парк в Пещера. През днешния ден бяха огледани всички ВиК съоръжения в региона, но не беше констатирано изтичане на вода от нито едно от тях. Няма замърсяване на питейната вода.

В началото на деня кметът на Пещера събра представителите на държавните дружества "Напоителни системи" и "Язовири и каскади", за да намерят решение на проблема. До такова обаче не стигнаха.

Сашка Целева - управител на "Напоителни системи" - клон "Тополница": Причината е рано да се каже, че е ясна и е установена каква е, защото трасето е дълго и в момента се обмислят варианти.

Разглеждат се и различни хипотези. Сред тях - евентуално компрометиране на тръбопровод, който минава под галерията на "Язовири и каскади" или тръбите излизащи от т.нар. "изравнител" на "Напоителни системи", намиращи се над "Пещера.

Според представители на Община Пещера наводняването на гробищния парк идва именно от това водно съоръжение.
Тези съмнения изрази и кметът на общината.

Йордан Младенов - кмет на община Пещера: Има в близост тук съоръжения, които са на "Напоителни системи", явно са от тях. Въпросът е да се уточни от коя част.

От държавното предприятие обаче възразиха. Съоръжението се поддържало в добро състояние.

Сашка Целева - управител на "Напоителни системи" - клон "Тополница": Вижда се дори, че фугите му са замазани с теракол. Не позволяваме капка вода да бъде изпусната. Дъното абсолютно е проверено от служителите на "Напоителни системи", за което съм сигурна. Предстои да го почистим, за да може да го видят всички.

Довеждащият канал също бил в много добро състояние, категорична е Целева. Затова в следващите дни предстои да бъдат направени проби по цялото трасе, което ще бъде разделено на три етапа.

От водното дружество в Пещера са категорични, че водата в града е годна за питейни нужди.

инж. Сергей Стойнев - управител на ВКС-Пещера: Към настоящия момент нямаме проблеми с питейната вода относно качествата ѝ.

От общината стартират изграждане на дренаж, който да поема избилите подпочвени води и през шахта с помпа да бъдат отведени в близкия напоителен канал извън територията на гробищата.

Автор: Ангел Узунов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЕВР започва проверка на топлофикациите от 1 септември
КЕВР започва проверка на топлофикациите от 1 септември
Лесна ли е ориентацията в новия лъч на метрото?
Лесна ли е ориентацията в новия лъч на метрото?