НОВИНИ

Оставиха в ареста руския учен от "Арсенал", обвинен в шпионаж

оставиха ареста руския учен арсенал обвинен шпионаж
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:42, 10.12.2021
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
Слушай новината

Състав на Окръжен съд-Стара Загора потвърди постоянната мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо руския учен д-р Сергей Зоненко, съпругата и сина им.

В хода на съдебното заседание защитата поиска те да бъдат пуснати под гаранция или домашен арест, тъй като няма опасност да се укрият, но искането не беше уважено.

Световноизвестния учен, математик и оръжейник д-р Сергей Зоненко – член на руската Академия на науките, съпругата му Олга Гелдке и синът им Вениамин, бяха задържани през октомври по обвинения за изнасяне на информация за оръжия или изделия и технологии с двойна употреба, както и за неправомерно осъществяване на достъп до информационна система или части от нея и неправомерно копиране, използване, укриване или унищожаване на компютърни данни в информационна система от оръжейницата „Арсенал“.

По думите му преди години работел в Русия, но тъй като жена му била литовка, се преместил със семейството си да живеят в Литва. След като не успял да си намери там работа, преди шест години фамилията се преселила в България, където започнал работа в "Арсенал".

Той предложил на компанията разработките си за комулативни боеприпаси. Според д-р Зоненко до неговото пристигане, в казанлъшката оръжейница не са произвеждали подобни боеприпаси.

Задържаните за шпионаж в "Арсенал" са семейство, съдът ги остави в ареста

Едно от обвиненията срещу руския учен е за т.нар. неправомерно осъществяване на достъп до информационна система, съдържаща информация представляваща защитена тайна.

Всички ще потвърдят, че моят компютър не е включен към никакви мрежи. Шест години работя в "Арсенал" АД и когато преди 4 - 5 години ми предложиха да се свържа към компютърната мрежа, аз отказах. Компютърът ми не е свързан с мрежовата система на "Арсенал" и физически няма как да извърша това престъпление в което ме обвиняват, заяви пред съда професорът.

Второто обвинение срещу него е копиране и изтриване на компютърни данни, представляващи конструктивни данни и разработки.

Тъй като компютърът ми не е бил никога свързан с мрежата на "Арсенал" няма как да вляза в системата да копирам и изтрия нещо. Аз 4 месеца не съм бил на работа в "Арсенал" по здравословни причини. Компютърът ми е на видно място и всеки човек може да изтрие каквото си поиска. Не знам дали е имало нещо или не на него. Навярно някой без мое съгласие, в рамките на тези четири месеца е изтрил някаква информация. Не бих могъл да го направя, тъй като не съм бил там, заявява в показанията си ученият.

Промишлен шпионаж: Трима чужденци изнесоха ценна информация от "Арсенал"

Относно откритото взривно вещество в автомобила му казва:

В колата ми е открито парче смес от сяра и парафин. То се използва при разработването на боеприпаси, но това е напълно инертно вещество и няма нищо общо с взривното такова.

Четвъртото обвинение срещу Зоненко е, че е откраднал макет на ракета и детайли. В дома му са открити около 3000 на брой, които били донесени от Русия и произведени от личната му фирма.

Нито един от детайлите не може да послужи за макет на боеприпас, подчерта ученият. Той беше категоричен, че на иззетия от дома му компютър, флашки и флаш памети има чертежи и разработки, които представляват целия му 35-годишен труд.

По делото има данни, че липсва цял сглобен макет ракета, с дължина 1,40 м, която не е открита при обиските. Тя се съхранявала в коридор в "Арсенал" и всеки би могъл да я вземе още повече, че Зоненко не е бил на работа.

Освен това защитникът на руския учен представи пред съда чертежи на авиационна ракета, които е свалил от интернет и изтъкна, че всеки грамотен компютърно човек, може да направи това сам. По думите му това оборвало твърдението на прокуратурата, че тези чертежи са под закрилата на закона.

Делото беше наблюдавано от руския консул у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забавната игра на футбол в хола на Лионел Меси (Видео)
Забавната игра на футбол в хола на Лионел Меси (Видео)
Меркел на шопинг в първия ден от пенсионирането си
Меркел на шопинг в първия ден от пенсионирането си