НОВИНИ

От 1 юли влизането в Гърция само с попълнен формуляр онлайн

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 29.06.2020
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Притеснения за туроператорите, които организират еднодневни пътувания до Гърция, след въвеждането на изискването за попълване на онлайн формуляр. Той съдържа информация за отправната точка на пътуващия, продължителността на предишни престои в други страни, както и адресът, на който ще отседне в Гърция.

Притесненията са основно за еднодневните пътувания, а не за организираните почивки с нощувки. От една страна - хората се записват в последния момент. А туроператорите се опасяват, че няма да могат да включат в еднодневните пътувания хора, които не са успели да попълнят формуляр 48 часа преди тръгването. Изискването за посочване на адрес, на който ще отседне туристът, е свързано с мерките за изолация в някои случаи. Например: ако на границата попаднете сред туристи, на които се прави тест за коронавирус, тогава се самоизолирате един ден на този адрес - до излизане на резултатите.

При подаване на декларацията се получава код, който трябва да се покаже на гръцките власти. Декларацията е на английски и за да бъде попълнена правилно, се изискват макар и минимални познания по езика.

С цел безпроблемно преминаване на границата, туроператорите, ще следят преди отпътуване дали всички техни клиенти са попълнили правилно декларацията и дали са получили своя персонален код.

Здравка Чимева - туроператор: По принцип свикнаха вече хората, естествено, че е много неприятно, защото за нас беше много важно нали качваш се сутринта, пътуваш, в един момент тези ограничения, но това не е само при нас, а в целия свят, просто ще трябва още малко да потърпим и нещата да се променят към добро.

Новото изискване за попълване на декларация, с която да се влиза в южната ни съседка, не променя избора на туристите. "Самото море е много чисто, само заради самото море, не заради друго, нито за обслужване, нито заради някаква храна ще отидем. Няма нищо сложно да попълниш една декларация", коментира туристка.

Ако пътувате с автомобил и след това използвате ферибот, закупуването на билета става също с кода. Въпреки ограничителните мерки, туроператорите очакват добър сезон и се надяват той да продължи поне до края на септември.

Формулярът може да бъде намерен ТУК

Автор: Екип на БНТ-Благоевград

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мерцедес излиза с черни болиди в кампания против расизма
Мерцедес излиза с черни болиди в кампания против расизма
COVID лято: Все повече туристи на родните плажове при строги мерки за безопасност
COVID лято: Все повече туристи на родните плажове при строги мерки за безопасност