НОВИНИ

Министър Сачева: Бизнесът ще получи повече подкрепа от държавата още от 1 юли

bnt avatar logo
от БНТ
19:40, 29.06.2020
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Нови мерки в подкрепа на бизнеса влизат в сила от 1 юли, съобщи в студиото на "Още от деня" социалният министър Деница Сачева.

Мярката 60/40 е с нов дизайн: вече обхваща освен ресторантьорството и хотелиерството, секторите транспорт и пътнически превози, здравеопазване и образование. В новия си вид мярката 60/40 ще работи от 1 юли до 30 септември, но в зависимост от това дали е успешна, правителството е с готовност да удължи действието ѝ до края на годината, обяви Деница Сачева.

За компенсации вече могат да кандидатстват лекари по дентална медицина, кръвни и тъканни банки, частни детски ясли, частни детски градини.

Работниците и служителите от сектор пътнически превози и туризъм ще могат да кандидатстват и за допълнителна помощ от 290 лв., която се финансира от ОП "Развите на човешките ресурси".

"По този начин за пътнически транспорт и туризъм мярката всъщност става 80/20. 290 лв. за работник и служител. Това е 40% от МРЗ и съответният процент осигуровки за тези 40% от МРЗ", поясни министър Сачева.

Отделно, от 1 юли ще бъдат отпуснати 160 милиона лева за дребния бизнес. От тях ще могат да се възползват фирми от ресторантьорството, туризма, транспорта, търговията на дребно и преработвателната промишленост. Само за туристическия бранш ще бъдат определени 50 милиона лева.

Целта е да се осигури плавен преход за икономиката и социалната сфера от сегашната криза към един по-сигурен момент в бъдеще, обясни социалният министър.

Сачева обяви и помощ за около 44 хиляди ученици, които започват наесен 8 клас. Правителството ще отпусне помощ от 250 лв. на ученик при допод на член от семейството под 450 лв. Идеята е да се подпомогнат и стимулират учащи се, които не са могли пълноценно да участват в онлайн обучението по време на извънредната ситуция поради коронавируса.

За днешните си разговори със синдикатите по замисляните промени в трудовото законодателство Сачева каза, че се надява да бъде постигнато съгласие, както това е станало с решението за нощния труд, обявено преди няколко дни.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев в Козлодуй: За записите, интригите, политическите игри и бъдещето на енергетиката (ОБЗОР)
Радев в Козлодуй: За записите, интригите, политическите игри и бъдещето на енергетиката (ОБЗОР)
ЕС удължи санкциите срещу Русия заради кризата в Украйна
ЕС удължи санкциите срещу Русия заради кризата в Украйна