НОВИНИ

От ГЕРБ призоваха БСП да се разграничи от депутата Георги Стоилов

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
10:01, 04.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

В декларация от парламентарната трибуна ГЕРБ отново призоваха БСП да се разграничи от депутата Георги Стоилов, чийто брат Илия Стоилов, осъден за ръководене на престъпна група беше задържан Чехия.

Припомниха, че когато Илия Стоилов е напуснал страната братът - депутат от левицата бил казал, че не е беглец от правосъдието, а е отишъл да се лекува.

От ГЕРБ напомнят и че още през 2018 г. са поискали левицата да се разграничи от депутата си, но те не са го направили и така са предпочели да носят отговорност за действията на осъдения Илия Стоилов. Маноил Манев от ГЕРБ каза, че негови колеги са напускали групата и формацията само заради съмнения, за да не се петни партията.

"Вие предпочетохте обратното - цялата ви партия да носи отговорност за действията на Илия Стоилов. В края на настоящия парламент ние имаме очи да застанем пред своите избиратели и с добрите неща, които сме направили, и с грешките, които сме признали. Вие нямате тази възможност, защото в този парламент предпочетохте да се занимавате с компромати и черен пи ар", заяви Маноил Манев.

От БСП реагираха думите, че председателят на парламента трябва да позволява подобни декларации и определи подобни изказвания като типична фашистка практика, при която отговорността не се носи персонално, а се търси от роднините.

Кристиан Вигенин от ПГ на БСП за България заяви: "Подобни декларации не ви помагат по никакъв начин. Това, което се демонстрира в момента, е в най-добрите фашистки традиции, в които отговорността не е персонална, а търсим отговорност от роднините на тези, които са извършили престъпления, част от които не са и доказани".

Последваха пререкания на депутати от БСП и Цвета Караянчева дали са правени внушения с декларацията на ГЕРБ и дали е била обидна. Депутатите от левицата отново настояха премиерът да дойде в парламента, за да обяви приоритетите на кабинета по повод португалското председателство на съвета на Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тенисистите ще изиграят по два мача в Мелбърн в петък, жребият за Australian Open също беше изтеглен
Тенисистите ще изиграят по два мача в Мелбърн в петък, жребият за Australian Open също беше изтеглен
8 области у нас са в червената зона заради разпространението на COVID-19
8 области у нас са в червената зона заради разпространението на COVID-19