НОВИНИ

От нашите пратеници в Лондон: Официалното обявяване на Чарлз Трети за крал на Великобритания

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
12:05, 10.09.2022 (обновена)
Чете се за: 05:55 мин.
По света
Слушай новината

В ход е процедурата по официалното обявяване на Чарлз Трети за крал на Великобритания. Ритуалът има чисто представителен характер, защото тронът се наследява автоматично при кралска смърт и целта му е единствено тържественото съобщаване на името на новия монарх. Церемонията се провежда традиционно в двореца Сейнт Джеймс в Лондон и за първи път в историята се предава по телевизията.

Дворецът Сейнт Джеймс в сърцето на Лондон е бил резиденция на британските монарси, преди да изберат да се преместят в Бъкингамския дворец, както и на самия крал Чарлз Трети. Заседава и Съветът по възкачването на престола - за последен път той се е събирал през 1952 г. Съветът ще оповести смъртта на кралица Елизабет Втора и ще провъзгласи възкачването на престола на нейния първороден син и вече крал - Чарлз Трети. Той стана монарх в момента, в който тя почина в четвъртък следобед в лятната си резиденция Балморал в Шотландия.

Днес възкачването му на престола ще бъде потвърдено от съвета, в който влизат представители в парламента, бивши премиери, министър-председателя Лиз Тръс, принц Уилям и много други обществени фигури. С прокламация те ще отдадат почит на покойната кралица и ще дадат подкрепата и благословията си на новия монарх.

Обявяват Чарлз III официално за крал

По-късно от балкона на двореца Сейнт Джеймс ще бъде прочетен този документ. За първи път ще проехтят думите: "Бог да пази краля!", а химнът ще прозвучи със същата фраза, а не както досега през последните десетилетия: "Бог да пази кралицата!". След това събитието ще бъде ознаменувано с топовни салюти. Текстът ще бъде прочетен и в Единбург, Белфаст и Кардиф - столиците на страните от Обединеното кралство.

"Вярвам, че когато Чарлз стане крал, ще му дадете същата подкрепа, която дадохте на мен" - с тези думи кралица Елизабет Втора се обърна към британците през февруари, когато се навършиха 70 години на трона и тя отбеляза своя платинен юбилей.

Днес и в следващите дни ще видим раждането на новия крал - вчера той произнесе първата си реч, а преди това беше и сред хората, скърбящи за майка му пред Бъкингамския дворец. Заедно с него е кралицата консорт Камила. На 73 години Чарлз Трети е прекарал живота си в подготовка за тази роля и сега той трябва да поеме жезъла.

Крал Чарлз Трети: Моята любима майка беше вдъхновение и пример за мен

Кулминацията, разбира се, ще бъде неговата коронация. Но подготовката ѝ може да отнеме месеци, дори година. Например, коронацията на Елизабет Втора е била година и 4 месеца след като е била обявена за кралица. Когато настъпи денят на коронацията - тя, както през последните 900 години - ще бъде в Уестминстърското абатство. Ще бъде извадена масивната златна корона на Свети Едуард, която тежи 2 килограма и 230 грама, за да бъде положена върху главата на краля само и единствено в този ден и след това отново да бъде прибрана в Тауър.

Какво ще се промени с управлението на крал Чарлз III

Промените след смъртта на кралицата ще са много и постепенно ще настъпват в много сфери. Ликът на Елизабет Втора, който е на британските лири - банкноти и монети, ще бъде заменен с този на крал Чарлз Трети, но това ще отнеме месеци и няма да стане веднага. Ще бъдат сменени униформите на военните и полицаите, пощенски кутии и марки, портретите на краля ще се появят навсякъде вместо тези на неговата майка, които бяха досега.

Междувременно британците са потънали в скръб за своята обичана кралица и това ще е така в следващите няколко дни. Само за седмица те се озоваха начало на страната си с две нови лица - това на министър-председателя Лиз Тръс и на краля Чарлз Трети, вместо Борис Джонсън и Елизабет Втора. И докато първата промяна беше очаквана, втората е болезнена за британците, които харесваха, одобряваха и уважаваха своята кралица.

Снимки: БГНЕС

Думите ѝ, отправяни във възходи и кризи, попадаха в сърцата им и поддържаха британския дух. Тя беше пример със своята отдаденост на нацията, със своята човечност и стил, а образът ѝ стана част от популярната култура и вероятно ще остане неизменна част от нея.

Вижте повече в прякото включване на Цветелина Йорданова и оператора Станислав Златев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Костадинов чества 50 години от златото в Мюнхен
Георги Костадинов чества 50 години от златото в Мюнхен
Румен Радев: Цената на бензина вече е под 3 лева
Румен Радев: Цената на бензина вече е под 3 лева