НОВИНИ

От район "Банкя" имат информация за още незаконни домове за възрастни хора

Хората в Банкя знаели за мястото, но не и че е незаконно

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
21:00, 16.08.2024
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

От район "Банкя" продължават да настояват, че никой не ги е информирал за нелегалния дом за възрастни хора, където в сряда горя пожар и почина човек. Единственото писмо получено в районната администрация е от Инспекцията по труда. В него те изискват името и адреса на собственика на къщата в центъра на Банкя, каза за БНТ заместник-кметът на района Александра Александрова. Част от местните жители обаче казаха, че знаят за пансиона от повече от година.

Район "Банкя" все пак за знаели за проверката в дома за възрастни хора през юни, но не знаели в каква връзка е направена тя. Получили просто писмо от Инспекцията по труда в което изискват да посочат собственика на имота.

Александра Александрова, зам.-кмет на район "Банкя": "В писмото от Инспекцията по труда се цитира, че при осъществяването на проверката са заварили санитар и болногледач, така са се представили и че там са настанени лица със здравословни проблеми, нищо повече."

Това оказва се обаче недостатъчно за община Банкя да разбере, че в сградата функционира дом за възрастни хора. Те нямали правомощията да направят проверка на обекта защото сигналът е бил за полагане на труд без договор. Сега щели да предложат на Агенцията за качество на социалните услуги да направят съвместно разследване в целия район. Нещо повече - днес от общината вече имат информация за още подобни обекти.

Александра Александрова, зам.-кмет на район Банкя: "Ние знаем че има такива обекти, но просто да се провери какъв им е статута, какво е качеството на услугата, имат ли лицензи."

Хората в Банкя обаче знаели за мястото, но не и че е незаконно. Преди около години Михаил дори правел ремонт на покрива, докато вътре лежат възрастни хора:

"Ами знаех, да, на третия етаж имаше. Да, знаеше се. С колегата горе помагахме да направят покрива. - Преди да се нанесат? - А не, беше преди около година."

Собственикът на къщата, където се помещаваше незаконния дом за възрастни хора, се казва Александър Василев, който също живее в Банкя. Цял ден се опитвахме да го намерим, но без резултат.

Неофициалната версия е, че пожарът в къщата - паметник на културата, е възникнал, след като един от пациентите е заспал с цигара. Управителката на хосписа вече е освободена. Остава сериозно състоянието на другия пострадал при пожара в сряда човек.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДПС на Доган с призив за снемане на имунитета на Делян Пеевски
ДПС на Доган с призив за снемане на имунитета на Делян Пеевски
Спартак Варна победи Арда Кърджали с гол на Антонио Вутов
Спартак Варна победи Арда Кърджали с гол на Антонио Вутов