НОВИНИ

Специално: Русия не е толкова непобедима, колкото иска да изглежда, смята украинска журналистка

От първо лице за Суджа - Наталия Нагорна за пътуването си до Курска област 

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:20, 16.08.2024
Чете се за: 04:10 мин.
По света
Слушай новината

11-ти ден от украинската офанзива в Русия - селища без ток и вода в Курска област, руснаци, които се чувстват изоставени от собствените си власти. Това е разказът специално за БНТ на Наталия Нагорна - специален кореспондент на украинската телевизия Ти Ес Ен, която беше в Суджа в деня, в който украинските сили установиха контрол над града. Разказ от първо лице на една украинка от руска територия пред Тоня Димитрова.

Кадрите с Наталия Нагорна, която запечатва моментът, в който украинските войници свалиха руското знаме в Суджа обиколиха света. Сега тя е обратно на украинска територия - разговаря с нас в град Суми само на един час път от Суджа в Русия.

"И точно това място стана историческо за Украйна, защото това е точката, в която Украйна показа, че Русия не е толкова непобедима, колкото иска да изглежда", разказва Наталия Нагорна - специален кореспондент на ТСН 1+1.

Суджа посреща Наталия с колона от изгорени руски бронирани машини, но улиците на града, къщите стоят непокътнати. Цари тишина, всичко е празно - това преди можеше да се види само по украинските села и градове, но не и в Русия. Но в мазето на една от сградите е пълно с живот - тук хората се крият от руските удари. Това е и първата среща на Наталия с жителите на Суджа.

“Изоставиха ни. Просто така, оставиха ни. Не обявиха евакуация. Просто напуснаха. Толкова много хора без средства за оцеляване - без вода дори."

"Всички те бяха убедени, че Путин не знае, че са останали там, че Путин го лъжат и че не знае какво се случва в Курска област. И все едно слушаш хора от Съветския съюз, които казват, че Сталин не е знаел за лагерите, за екзекуциите, за мъченията. Същата реторика, която съществуваше в тоталитарния Съветски съюз", мисли Наталия Нагорна - специален кореспондент на ТСН 1+1.

"Вода ви нося. Продукти, храна, консерви, печива, сушени плодове."

Останалите в Суджа се редят на опашки мълчаливо, за да получат помощ. Сега за това отговаря новосъздадената администрация в Суджа.

"Хората трябва да бъдат осигурени с храна и вода, цивилните имам предвид. Те трябва да имат достъп до лекарства. Тези хора трябва да получат достъп до евакуационните коридори в избраната от тях посока, но това трябва да бъде под контрола на международните организации. Разбира се, ние сме заинтересовани от това в територии под контрола на Украйна, да има ред. Където има Украйна, там трябва да има и законност".

Наталия разказва, че основната цел на украинската офанзива е да се създаде санитарна зона.

"Черниговска и Сумска области страдат много от руския обстрел. И беше необходимо да се гарантира, че Русия не може да стреля по тези територии. Целта е да се прогонят поне артилерията и дроновете. "

С нахлуването в Русия украинската армия показа, че може да събере сили и да удари врага, разказва Наталия.

"Насърчи много хора, даде смисъл да продължим. Но украинците винаги са били за мирно разрешаване на конфликта. Не мога да говоря от името на всички, но от това, което видях - войниците, участващи в тази операция, имат хъс в очите! Слава на Украйна!".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симоне Индзаги: Всички са на разположение без Пьотр Жиелински и Стефан де Врай
Симоне Индзаги: Всички са на разположение без Пьотр Жиелински и Стефан де Врай
Берое прибави още един американец към състава си
Берое прибави още един американец към състава си