НОВИНИ

От втория опит: Вълка се предаде сам, адвокатът му не разбира обвинението

Това не е проблем на Румен Гайтански - това е проблем на банката, заяви Константин Симеонов

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
19:30, 16.08.2024
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Ден след като получи обвинения по аферата със заема от ББР, Румен Гайтански сам се предаде с адвоката си. Това стана днес следобяд и в момента бизнесменът в следствения арест. Адвокатът му заяви пред БНТ, че Гайтански още вчера се е явил в Антикорупционната комисия, но бил върнат за днес.

Румен Гайтански е обвинен за присвояване в особено големи размери. По случая се издирва и бившият шеф на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев, който също е с повдигнато обвинение.

Защо бизнесменът е решил доброволно да се предаде, изглежда не се притеснява от обвинението?

Доброволно предаване в полицията по акцията "Кредит" - бизнесменът Румен Гайтански-Вълка се предаде в присъствието на адвоката си. Той е обвинен да присвояване в особено големи размери. По случая се издирва и бившият шеф на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев.

Неговият адвокат обясни, че случилото се с отпускането на кредита не е проблем на Румен Гайтански, а на банката. Той също така изтъкна, че бизнесменът няма нищо общо с българската банка за развитие и нейните решения. Според информацията, с която разполагаме, Румен Гайтански се е предал в антикорупционната комисия, а по-късно е отведен тук - в следствения арест.

снимка: Виктор Борисов

Той е задържан с прокурорско постановление за срок до 72 часа. Обвинението срещу него е за длъжностно присвояване в особено големи размери, като според прокуратурата той е бил подбудител за престъплението. Според неговия адвокат бизнесменът вече е разпитан. Но той съобщи за друг интересен детайл - Гайтански още вчера е имал готовност да се предаде.

Уговорка с разследващ инспектор да се предаде, отвела вчера следобед Румен Гайтански и един от адвокатите му в антикорупционната комисия.

"Бяха върнати от входа с уговорката да се явят днес. Всичко това е документирано и днес заедно с колегата Донков Румен Гайтански се е явил в Комсията за ПК за да се извършат следствени действия предявяване на постановление за привличане в качеството на обвиняем с дата вчера. Значи по-рано такова постановление или не е имало или прокуратурата прави някакви мушии", каза адвокат Константин Симеонов.

Според защитника задържаният за подбудителство Гайтански вече е разпитан и задържан с прокурорско постановление. Той видя политически интереси в акцията срещу бизнесмена.

"Той няма как да подбуди главния изпълнителен директор да извърши такова присвояване. В дадения случай Делян Пеевски ръководи прокуратурата на ръчен режим, командва какво да се случва. Очевидно това му е необходимо в борбата вътре в ДПС", смята адвокатът на Гайтански.

Адвокат Симеонов коментира още, че отпускането на кредита не е проблем на Гайтански, а на банката.

"Това го решава банката и понеже експозцията е голяма подписите за отпускане са поне 5, не е само Стоян Мавродиев".
А кои са другите?
"Другите изпълнителни директори на банката и част от Надзорния съвет. Аз, ако отида в банката и поискам кредит, докато не представя обезпечение, няма да ми дадат нищо, нали така?".

Дали Гайтански ще остане в ареста ще стане ясно в следващите дни. По-рано днес стана ясно, че задържаният адвокат на фирмата, усвоила заема е пуснат под гаранция. Иван Георгиев може да плати поисканите като гаранция 50 000 лева, но може и да обжалва. Обвинението срещу него е за помагачество.

Вижте повече в прякото включване на Йоана Миланова

Автори: Йоана Миланова, Ирина Цонева, Иво Никодимов, Виктор Борисов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ханзи Флик е щастлив от състава, с който разполага
Ханзи Флик е щастлив от състава, с който разполага
Отново стачка на "Хийтроу" в най-натоварения период за летището
Отново стачка на "Хийтроу" в най-натоварения период за летището