НОВИНИ

Всеки втори у нас играе хазарт, 13-годишни имат зависимост към дрогата

НАП и Агенция "Митници" започват акция с цел превенция под мотото "Не сте сами"

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
18:45, 16.08.2024
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Тревожни данни: Всеки втори у нас играе хазарт, а близо 40 хил. души са вписани в регистъра за хазартно уязвими. По-голямата част от тях са младежи. Спад на възрастта се отчита и при употребата на наркотици. 13-годишни вече имат зависимости към дрогата. За това НАП и Агенция „Митници“ започнаха мащабна кампания насочена към младежите. Първата спирка е Несебър.

Мото на кампанията е „Не сте сами“. А по-рано специалисти от митницата и приходната агенция показаха на подрастващите какви са вредите от наркотиците и до какво може да доведе зависимостта към хазарта. А тук, на крепостните стени на Несебър започва специален концерт с любими изпълнители на тийнейджърите, които ще пеят за живот без зависимости. Певците се включват в кампанията да бъдат пример за децата. Както от сцената, така и от социалните мрежи призовават своите фенове да бъдат отговорни, да бъдат информирани и да не стават заложници нито на хазарта, нито на наркотиците. Вижте още.

Видяхте ли какво се случи?

"Докато си правим селфита, може да ни сложат нещо в чашата, нали така"?

Дилърите на дрога стават все по-изобретателни. А на пазара вече има над 2500 вида синтетични наркотици, някои, специално направени, така че да се харесат от деца.

„В цяла Европа пада възрастовата граница и се движи около 13 години. Това е една изключително крехка възраст за всяко едно дете, така че няма как да ги оставим сами“, посочи Стефан Бакалов – началник на отдел "Борба с наркотрафика" към Агенция "Митници“.

Все по-лесно става снабдяването с наркотици, дори за децата.

„В днешно време има много начини човек да се снабди с наркотични вещества и децата не изоставят от тези възможности. Всички възможности, които дават интернет и интернет търговията, са познати на децата, поради тази причина използват и този начин, не си купуват само от улични дилъри“, уточни Стефан Бакалов – началник на отдел "Борба с наркотрафика" към Агенция "Митници“.

По време на кампанията, власите показват на децата, че освен вредни, наркотиците могат да бъдат намерени и бързо. Демонстрира го 4-годишният Гари – едно от 20-те кучета на Митницата, обучено да намира дрога за секунди. С кампанията власите се опитва да пресекат и друга зависимост – хазарта, която не е по-малко опасна. Също като наркотиците, най-уязвими са младежите. За това и се следят отблизо регистрациите им за хазартни игри.

„В тази възрастовата група 18-23 години те са около 250 000 лица, регистрирани да играят хазарт. Проблемите, свързани с хазартната зависимост, са много сериозни, така че нашите усилия са насочени към това да стигнем до младите хора и наистина да обърнем внимание на този сериозен проблем, така че да не се стига до него“, заяви Анна Митова, директор на дирекция „Комуникации“ в НАП.

Демонстрациите за рисковете от хазарт и наркотици продължават в други градове, но и със специални видеоклипове в социалните мрежи, където младежите са най-активни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Сити ще започне новия сезон без Родри и Оскар Боб
Манчестър Сити ще започне новия сезон без Родри и Оскар Боб
След Олимпийските игри: Гледайте отново "Спортните таланти на България" по БНТ
След Олимпийските игри: Гледайте отново "Спортните таланти на България" по БНТ