НОВИНИ

От Сидни до Париж: Неваксинирани искат "свобода"

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:35, 24.07.2021
20199
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

От Сидни до Париж - хиляди протестираха в няколко държави срещу ограниченията за неваксинирани. В Австралия напрежението се покачи и се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращи. Във Франция има опасения, че вълната на недоволство може да бъде подета и от жълтите жилетки.

В Париж, Марсилия, Бордо и много други френски градове десетки хиляди излязоха на протест срещу новите ограничения. По предварителни данни броят на демонстрантите в цялата страна е над 110 000. Скандират едно - "свобода".

Недоволството е провокирано от едни от най-строгите мерки срещу COVID-19 в Европа. Насочено е основно срещу въвеждането на Зелен ковид паспорт - цифров сертификат, който доказва, че човек е ваксиниран или е преболедувал вируса. Предвижда се само с този документ да може да се посещават музеи, галерии и кина, а също и заведения и търговски центрове.

Ще станат ли ваксините задължителни във Франция?

"Този натиск, който правителството оказва на служителите на заведения и ресторанти, е сравним единствено с диктатура", смята протестираща.

Според управляващите тази мярка е наложителна заради отказа на част от французите да се ваксинират. От обявяването на проектозакона над 3,7 млн. души са се имунизирали. А макар и властите да направиха някои отстъпки, включително намаляване на глобите за нарушителите, протестите не секват.

Все по-често се говори, че демонстрациите могат да бъдат оглавени от "жълтите жилетки" - движението, което от 2018 г. насам стои зад едни от най-масовите и продължителни протести във Франция. Основното им искане - оставката на президента Макрон.

"Не" на Зелените паспорти казаха и в Италия. Там документът ще влезе в сила на 6 август.

"Ваксинациите в Италия са доброволни! Това е много личен избор, който всеки сам трябва да направи", коментира италианец.

Недоволство срещу мерките имаше и в Австралия, където се проведоха шествия в повечето големи градове. Демонстранти в Сидни настояха за отпадане на ограниченията. Група маскирани мъже проби полицейския кордон и започна да хвърля бутилки по служителите на реда. Напрежението се покачи и в Мелбърн, където полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпите. Арестувани са най-малко 60 души.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Юнайтед получи звучен шамар от КПР в Лондон
Манчестър Юнайтед получи звучен шамар от КПР в Лондон
Радев: Новият кабинет да отговори на високите очаквания на българите
Радев: Новият кабинет да отговори на високите очаквания на българите