НОВИНИ

Протести срещу мерките и затварянето на градове в Австралия

протести мерките затварянето градове австралия
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
18:11, 24.07.2021
Чете се за: 04:45 мин.
По света
Слушай новината

Недоволни от мерките за затваряне излязоха на протести срещу блокирането в големите австралийски градове. Заради нарастващите случаи на заразяване с коронавирус властите предупредиха за "продължаващ и нарастващ проблем", съобщи "Гардиън".

Хиляди ядосани маскирани хора преминаха през централния бизнес квартал на Сидни днес следобед с искане за прекратяване на блокирането на града, което навлиза в петата си седмица.

След като протестиращите бяха разпръснати, министърът на полицията на Нов Южен Уелс Дейвид Елиът обяви, че се сформира екип, който да идентифицира всеки от 3500-те участници в събитието, което той определи като "супер разпространител".

Елиът съобщи, че 57 души са били арестувани и няколко полицаи са били нападнати. "Ако през следващата седмица не видим скок на COVID в районите, от които идват тези протестиращи, ще бъда много, много изненадан", каза той.

Демонстрантите в Сидни пробиха бариери в бизнес квартала на Сидни и хвърлиха пластмасови бутилки по полицията.

Подобни сцени се разиграха в Мелбърн и Аделаида, които са в локдаун, както и в Бризбейн, където няма заключване.

Докато демонстрантите се събираха в Сидни, здравният министър на Нов Южен Уелс Брад Хазард съобщи за рекорден брой нови случаи на коронавирус - 163 за предходните 24 часа, и призова хората да останат вкъщи.

Полицията на Нов Южен Уелс заяви, че служители от целия централен градски регион, подпомагани от специализирани ресурси, са били разположени в отговор на неразрешения протест в Сидни.

"Полицейските сили на Нов Южен Уелс признават и подкрепят правата на хората да упражняват правото си на свобода на словото и мирни събрания, но днешният протест е в нарушение на настоящите заповеди за обществено здраве във връзка с COVID-19", се казва в изявлението.

Подчертава се също, че за полицията в Нов Южен Уелс безопасността на общността е от основно значение.

Хазард осъди сутринта планираните протести като "наистина глупави".

"Живеем в демокрация и обикновено подкрепям правото на хората да протестират, ... но в момента има скок на случаите, както и хора, които мислят, че е добре да излязат и да бъдат близо един на друг по време на демонстрациите", каза той.

Протестиращите в Мелбърн се събраха в централния бизнес район, скандирайки: "свобода“. Някои от тях държаха транспаранти, а върху един имаше надпис: "Тук не става дума за вирус, а за пълен държавен контрол над хората".

Протестът бе прекратен насилствено от полицията, която използва лютив спрей срещу демонстрантите.

СНИМКИ: БГНЕС

Премиерът на щата Виктория Даниел Андрюс определи идеята за протест срещу заключването като "нелепа".

"Протестирайте срещу този вирус, като останете вкъщи, спазвате правилата и излезете от блокирането", каза той.

Виктория регистрира днес 12 нови локално придобити инфекции от COVID-19, като всички те са свързани с текущи огнища. Виктория е заключена от 16 юли.

Заключена е и Аделаида – столицата на щата Южна Австралия, където е планирано провеждането на автомобилно рали. Полицията предупреди, че ще арестува участниците за незаконни действия.

Бавният темп на кампанията по ваксиниране в Австралия е сериозно критикуван, тъй като до момента само 12,4% от населението е напълно ваксинирано.

Заместник главният медицински директор на Австралия Майкъл Кид заяви, че протестите излагат на риск живота на гражданите.

"Много съм загрижен, че хората не спазват тези ограничения. Когато това се случи, съществува риск от разпространение на COVID-19", заяви той.

Според него е много важно ограниченията да бъдат спазвани стриктно, когато има огнища с делта-варианта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петима българи ще ни представят в неделния ден в Токио
Петима българи ще ни представят в неделния ден в Токио
Силно земетресение, последвано от наводнения във Филипините
Силно земетресение, последвано от наводнения във Филипините