НОВИНИ

Отбелязваме Международния ден на планините

панорамната площадка бистрица гледка пет планини длан снимки
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
08:55, 11.12.2022
Чете се за: 01:35 мин.
Още
Слушай новината

На 11 декември отбелязваме Международния ден на планините. Началото му е поставено през 2003 година с решение на Общото събрание на ООН.

Основната идея е да се насочи вниманието на хората към важността на планините за живота на планетата, както и да се предприемат инициативи за тяхното опазване.

За кратко време инициативата повишава глобалната осведоменост за значението на планините, стимулира основаването на национални комитети в десетки страни и подпомага създаването на международно партньорство за устойчиво развитие на планинските региони, известно като Партньорство за планините, учредено в Йоханесбург.

В съвремието все повече хора започват да осъзнават, че планините са екосистеми, които имат глобално значение като източник на чиста вода. Между 60 и 80% от прясната вода идва именно от тях.

Планините заемат близо 1/4 от повърхността на Земята и са дом на повече от 720 милиона души. В тях се наблюдава и огромно биологично разнообразие.

В резултат от замърсяването на околната среда населението в планинските райони все по-често се сблъсква със суша и глад. Увеличава се броят на свлачищата, наводненията и други стихийни бедствия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последен ден от панаира на книгата в НДК
Последен ден от панаира на книгата в НДК
Сблъсъци между фенове и полиция в Лондон и Париж след двубоите в Катар
Сблъсъци между фенове и полиция в Лондон и Париж след двубоите в Катар