Откриха мемориал на загиналите във Втората световна война британски войници

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:20, 06.06.2021
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Във Франция беше открит мемориал на загиналите във Втората световна война британски войници. Поводът е 77-ата годишнина от съюзническия десант в Нормандия, който е повратна точка във войната. Заради COVID мерките много прояви бяха отменени, а церемониите - с ограничен брой присъстващи.

Плажовете на Нормандия останаха пусти днес, в контраст с картината от 6 юни 1944 година, когато хиляди съюзнически войници извършват десант на френския бряг.

Заради пандемията много ветерани и близки на загинали не можаха да пристигнат във Франция за церемонията по откриването на внушителен мемориал. Той се намира край така наречения "Златен плаж", който е едно от основните места на операцията преди 77 години.

Върху 160 колони от бял камък са изписани имената на 22442 мъже и жени под британско командване, загинали при десанта в Нормандия и в следващите битки през Втората световна война.

"Отдаваме почит на жените и мъжете, паднали в тази жестока битка за свобода. Франция няма да забрави, Франция е признателна завинаги", заяви френският министър на отбраната Флоранс Парли.

Този решителен момент от войната в крайна сметка води до освобождаването на Франция и Западна Европа от нацистите.

Мемориалът е на стойност 33 милиона паунда, осигурени от британското правителство и частни дарители. Великобритания беше представлявана от своя посланик във Франция, а принц Чарлз направи видеообръщение.

"Сателитната връзка по никакъв начин не намалява огромното уважение и възхищение към нашите ветерани и не намалява признателността ни към тези повече от 22 000 мъже и жени, чийто имена завинаги ще стоят изписани", допълни принц Чарлз, наследник на британската корона.

Церемонията, която беше излъчвана в интернет, беше проследена и от ветерани на Острова.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Георги Цонов отново стана държавен първенец в тройния скок
Георги Цонов отново стана държавен първенец в тройния скок
Отказването е факт! Федерер приключи с Ролан Гарос
Отказването е факт! Федерер приключи с Ролан Гарос