НОВИНИ

Нови правила за туристите, влизащи в Гърция

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:40, 06.06.2021
8028
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
Слушай новината

Нови облекчения за туристите, влизащи в Гърция. Здравните власти в страната обявиха, че през граничните пунктове от утре ще се допускат да преминават и лица с отрицателен бърз антигенен тест. Резултатът от бързия тест обаче ще бъде признаван само, ако е качен в цифровия сертификат, одобрен от ЕС. За България той се издава на сайта his.bg.

Към момента обаче в системата няма опция да бъде издаден сертификат след направен бърз антигенен тест. Засега през портала могат да се издават цифрови сертификати само за преболедували и ваксинирани. Документите за негативен тест за коронавирус се очаква да са достъпни за гражданите през втората половина на юни.

Влизането в Гърция остава разрешено и с отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването, сертификат за ваксинация или документ за преболедуване на коронавирус. От утре PCR тест ще се изисква за деца над 6 години, вместо досегашното изискване децата да са над 5 години.

За пътуващите остава в сила изискването да имат предварително попълнен формуляр за пътуване и получен QR код. Това условие от утре няма да важи за шофьорите на камиони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янислав Герчев остана седми на световното в Будапеща
Янислав Герчев остана седми на световното в Будапеща
Едмонд Назарян се завърна с титла от Държавния шампионат
Едмонд Назарян се завърна с титла от Държавния шампионат