Нови правила за туристите, влизащи в Гърция

от БНТ
18:40, 06.06.2021
6338
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Нови облекчения за туристите, влизащи в Гърция. Здравните власти в страната обявиха, че през граничните пунктове от утре ще се допускат да преминават и лица с отрицателен бърз антигенен тест. Резултатът от бързия тест обаче ще бъде признаван само, ако е качен в цифровия сертификат, одобрен от ЕС. За България той се издава на сайта his.bg.

Към момента обаче в системата няма опция да бъде издаден сертификат след направен бърз антигенен тест. Засега през портала могат да се издават цифрови сертификати само за преболедували и ваксинирани. Документите за негативен тест за коронавирус се очаква да са достъпни за гражданите през втората половина на юни.

Влизането в Гърция остава разрешено и с отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването, сертификат за ваксинация или документ за преболедуване на коронавирус. От утре PCR тест ще се изисква за деца над 6 години, вместо досегашното изискване децата да са над 5 години.

За пътуващите остава в сила изискването да имат предварително попълнен формуляр за пътуване и получен QR код. Това условие от утре няма да важи за шофьорите на камиони.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Янислав Герчев остана седми на световното в Будапеща
Янислав Герчев остана седми на световното в Будапеща
Едмонд Назарян се завърна с титла от Държавния шампионат
Едмонд Назарян се завърна с титла от Държавния шампионат