НОВИНИ

Експериментът на ЦИК: Гласуваме на машина за около минута

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:34, 06.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

В столицата се провежда поредно пробно гласуване с машини, за да може Централната избрателна комисия да направи анализ и да има предвидимост как ще протекат изборите на 11 юли.

Близо 70 души гласуваха машинно до 12.00 часа в импровизираната секция в столичното 22-ро училище. Резултатите показват, че те са гласували за по-малко от минута с машините. Много малко от тях гласуват за повече време.

ЦИК: Жените гласуват с машина по-бързо от мъжете, средното време е над минута

Според ЦИК анализът досега показва, че за час могат да гласуват с машини около 50 души и на изборите трябва задължително да внимават за това да не се струпват опашки от 50 души, защото тогава може да възникне проблем.

Днес стана ясно и, че по казуса с доставката на машини ЦИК категорично отказва да преговаря цената за поръчката на допълнителни 1500 машини, на които постави максимална цена 6,5 млн. лева. Фирмата изпълнител "Сиела Норма" отказа да извърши тази поръчка срещу тези пари. От ЦИК са категорични, че избори ще има и те ще бъдат осъществени с наличните досега 9600 машини.

Скандал с машините за гласуване

"Така или иначе, ако не се стигне до договор, ще организираме изборите с наличните машини за гласуване и ще следим много внимателно ситуацията. Явно е, че акцентът трябва да падне върху подготовката на тези секции, които можем да преценим като по-рискови - в малки населени места, с повече избиратели. Организацията би могла да позволи да се осигурят условия за гласуване на всички избиратели, дори в най-големите секции", заяви Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

Той подчерта, че в Изборния кодекс е записано възможността да се гласува и с хартиена бюлетина при невъзможност за гласуване с машина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Идват дъжд и гръмотевици
Идват дъжд и гръмотевици
Бруклин поведе на Милуоки в първия 1/2 финал на Изток
Бруклин поведе на Милуоки в първия 1/2 финал на Изток