НОВИНИ

ЦИК: Жените гласуват с машина по-бързо от мъжете, средното време е над минута

прокуратурата разследва санкционираните закона магнитски лица
bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 03.06.2021
Чете се за: 04:05 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Централната избирателна комисия организира още три пробни гласувания за граждани тази неделя - 6 юни. Те ще са в районите Люлин, Триадица (22-о училище), Подуяне (143-о училище) и ще продължат 3 часа. Това съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева.

Резултатите от проведените до момента пробни гласувания с машини показват, че съществен фактор за времето за гласуване е дали гражданинът е регистрирал машинно вота си на изборите на 4 април, обясни Цветозар Томов от ЦИК.

За 54 секунди гласуват тези, които вече имат опит с машините от 4 април, а тези, които не са - средно за 1 минута и 13 секунди.

Жените гласуват значително по-бързо от мъжете за минута и една секунда, докато мъжете за минута и 20 секунди.

Гражданите, които имат опит с машинното гласуване от 4 април, го сравняват с операциите при работа с банкомат, обясниха още от ЦИК.

С увеличаването на възрастта на хората им трябва повече време за гласуване. Хората над 70 години са гласували за 1 минута и 33 секунди. Дават ни основание за умерен оптимизъм, че могат да се справят, допълни Томов.

Изключително важна е разяснителната кампания. Важно е да преодолеят психологическите притеснения, допълни той.

Фигурата на човека, който ще има проблем с машината, е над 70 години с по-ниско образование и живее на село, каза още Томов.

Във всички секции, в които има машини, ще има отпечатани и хартиени бюлетини, колкото са избирателите по списък, подчертаха от ЦИК.

Съществува висока вероятност ЦИК да закупи още 1500 машини за гласуване и така да станат общо 11100, заяви Томов. Това ще ни позволи да осигурим второ устройство за най-големите секции, но това е ориентировъчно, допълни той.

Срокът за регистрация на инициативните комитети за предстоящите предсрочни парламентарни избори вече приключи. Регистрирани са 4 инициативни комитета за независими кандидати за народни представители.

ЦИК започва приема на документи на граждански организации за наблюдатели.

Вече има подадени близо 30 000 заявления за гласуване извън страната, като най-много са тези от Турция - 11 000, стана ясно още на брифинга.

Взели сме решение, че транспортът на машините за чужбина ще се извърши от МВнР по метода на дипломатическото карго, обясни Матева.

На въпрос на БНТ как ще гласуват хората под карантина, Томов отговори, че се следи развитието на епидемията, което за тези избори изглежда благоприятно. Ситуацията няма да е като на 4 април, тоест няма да има толкова карантинирани и изолирани хора, смята Томов.

Лицата под карантина вече не са ограничени в срока за подаване на заявление - дори в изборния ден, ако подадат заявление, ще могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, ако има такава образувана в техния район, допълни Матева.

Тя заяви, че ще инициира среща с министъра на регионалното развитие в работна група.

Ако са съгласни собствениците на хотели, в които даден избирател ще се намира в изборния ден, тези хотели и тези места да бъдат определени от кметовете на общините за регистрация като настоящ адрес и да може избирателят да гласува на територията на тази община, обясни Матева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Излязоха резултатите от матурите за 12 клас. Вижте училищата с най-добри оценки по БЕЛ
Излязоха резултатите от матурите за 12 клас. Вижте училищата с най-добри оценки по БЕЛ
Прокуратурата взима под специален надзор случая с пребития бизнесмен от Петрич
Прокуратурата взима под специален надзор случая с пребития бизнесмен от Петрич