Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Скандал с машините за гласуване (ОБЗОР)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:49, 05.06.2021
Чете се за: 07:02 мин.
У нас
Слушай новината

Ще има ли достатъчно машини за вота на 11 юли, който според новия Изборен кодекс трябва да е изцяло машинен?

ЦИК няма да преговаря за цената на допълнителните 1500 машини за гласуване. Това каза в предаването "Денят започва с Георги Любенов" говорителят на комисията Цветозар Томов.

От фирмата, доставчик на машините, "Сиела Норма" коментираха, че щом от комисията отказват да преговарят за цената от 6 милиона и половина лева, те са готови на преговори по обхвата на поръчката.

До изборите остават 35 дни. Ще бъде ли спазен законът и ще бъде ли изпълнено записаното в Изборния кодекс за изцяло машинно гласуване, както решиха депутатите в 45-ото Народно събрание в последните си дни. Сега разполагаме с 9600 машини, в чужбина обаче секциите се очаква да са повече, а машини няма. Всичко това е под въпрос, след като вчера фирмата изпълнител на поръчката "Сиела" отказа да достави допълнителните машини на цената, определена от ЦИК. Ако ЦИК и "Сиела Норма" се споразумеят, то времето им за преговори е твърде кратко. Най-много 3-4 дни.

Централната избирателна комисия стои твърдо зад определената от експерти максимална цена от 6 милиона и половина лева за 1500 машини за гласуване, която обхваща и доставката и обслужването на машините.

"ЦИК е взела решение, максималната цена е обявена, ако има кандидат, който да преговаря с ЦИК на тази цена, ЦИК ще преговаря, ако няма, поръчката ще пропадне. Преговори за промяна на цената ЦИК няма да води", заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Цветозар Томов: ЦИК няма да преговаря относно цената на машините

Бюджетът, определен от ЦИК, не позволява изпълнението и на двете части от договора - отговарят от фирмата изпълнител. Смятат, че щом не може да става дума за преговори по бюджета, то 6-те и половина милиона могат да стигнат само за една от дейностите или доставка, или услугата по поддържане и софтуер.

"Само доставка на машините, защото ЦИК разполага със сорсовете, с технологията, с всички скриптове, които са необходими, за да се направи собствено софтуерно решение, надграждащо готовия софтуер, за да може да се пригоди за местните и парламентарни избори или пък обратно", каза Веселин Тодоров от "Сиела Норма" АД.

От ЦИК не отричат, че "Сиела" е единственият изпълнител в страната, който би се справил с тази поръчка. Не приемат реакцията на фирмата, но не смятат, че са изнудвани.

"Ситуация, в която ще започне пазарлък относно цената мисля, че е излишно да се обсъжда - Имате ли усещане за изнудване? - доста силен е този израз, но обективният факт е, че "Сиела Норма" е в монополно положение по отношение на тази поръчка, защото няма кой друг да я изпълни и това понякога създава подобни изкушения. Надявам се, че в случая не е така, а става дума за разчети, които не съвпадат с разчетите на ЦИК при определянето на цената", допълни Цветозар Томов.

От "Сиела Норма" защитават поисканата от тях по-висока цена, от 15 милиона, вместо 6 и половина, с краткия срок до изборите и със скъпия транспорт. 10 дни трябват само за производство на новите машини в чужбина.

"Ако се произвеждат в порядъка на десетина дни, след което, за съжаление, ще трябва да бъдат превозени по най-скъпия възможен начин. Това, което единствено виждаме като възможност е със самолети от Тайпе до Люксембург. Претоварване в Люксембург и камиони от Люксембург до София. Виждате, че това съвсем не са най-евтините места в света, но няма никаква друга възможност, която да намираме. Това е и една от причините за високите цени", добави Веселин Тодоров.

При невъзможност да бъдат доставени допълнителните 1500 машини от ЦИК са готови с план Б - да се справят с наличните 9 600 машини.

"9400 са секциите, в които по закон трябва да бъде осигурено машинно гласуване, като този брой не е окончателен, може да се окаже и малко по-малък. В чужбина са 242 тези секции, в които са гласували над 300 човека. Очевидно при тази бройка машини за втора машина в тези секции не може да става дума", отбеляза Цветозар Томов.

Така ще възникне проблем в натоварените секции, където се очаква да има по две машини за вота. От "Сиела Норма" смятат, че има риск законът да не бъде спазен заради липса на време и дават да се разбере, че по-скоро предпочитат да доставят машините, а ЦИК да осигури обслужването им. От комисията уверяват, че избори ще има, дори и без още машини.

"Избори са правени и без машини, правени са и без бюлетини навремето, преди повече от век хората са гласували с боб и царевица и пак е имало избори. Избори ще има при всички положения дори, ако не бъдат осигурени допълнително количество машини", каза Цветозар Томов от ЦИК.

Ако все пак се договорят, "Сиела Норма" гарантира доставка на машините на 30 юни. Дали ще се наложи ЦИК да предприема план Б, ще се разбере в близките дни.

"Има такива рискове заради времето, но пак потвърждаваме, ние сме осигурили всички възможности ЦИК, сама, без нас, без участие на нашите чуждестранни партньори, да си настрои софтуера, да го оптимизира, да направи логистиката, да направи мултиплицирането на този софтуер върху машините, но като че ли сроковете са толкова кратки, че може би няма да успеят", каза още Веселин Тодоров от "Сиела Норма" АД.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Касови апарати по границата не са свързани с НАП
Касови апарати по границата не са свързани с НАП
След публикувания списък на фирми, свързани със санкционираните по "Магнитски" - какви са реакциите
След публикувания списък на фирми, свързани със санкционираните по "Магнитски" - какви са реакциите