НОВИНИ

След публикувания списък на фирми, свързани със санкционираните по "Магнитски" - какви са реакциите

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:31, 05.06.2021
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Късно снощи приходната агенция публикува първоначален списък с 64 фирми, свързани със санкционираните по закона "Магнитски" Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Стана ясно, че и Министерството на финансите започва разследване. За целта ще бъде създадена комисия, в която ще участват ДАНС, НАП и МВР.

НАП публикува списък с фирми, свързани със санкционираните по закона "Магнитски"

Създадената комисия ще изготви списък на лицата, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от САЩ, като идеята е да се предпазят дружествата с държавно и общинско участие от запориране на сметките.

В предаването "Панорама" министърът на финансите Асен Василев заяви, че, ако член на служебното правителство се окаже свързан с някого от посочените в списъка, той ще бъде отстранен.

"Ако такива хора се появяват, то те ще се появят в тези списъци на свързани лица и съответно трябва да бъдат отстранени от позициите в правителството. Това е смисълът да се изготвят тези списъци по много ясен механизъм. Това са лица, които са съдружници или са били управители в дружества, които са в този списък от 64 компании плюс дружества, принадлежащи на тримата човека, които подлежат на икономически санкции, гледано в период от 5 години. Абсолютно всички, които са свързани, ще бъдат поставени в един списък на сайта на НАП и на сайта на Министерството на финансите. А на държавните дружества, ние, като правителство, даваме указание да не работят с тези хора и съответно компании", подчерта служебният министър на финансите Асен Василев.

Асен Василев: Всички, свързани със санкционираните лица, ще попаднат в списък на сайта на НАП и на МФ

В предаването "Денят започва с Георги Любенов" Десислава Атанасова от ГЕРБ коментира, че единственото лице, посочено в списъка на американското правителство, за което ГЕРБ може да носи отговорност, е Александър Манолев.

Уточни, че много преди САЩ да кажат, че трябва да се потърси отговорност, ГЕРБ го е направил. Веднага щом е имало данни за Александър Манолев за злоупотреби по отношение на къщите за гости, партията се е разделила с него.

Десислава Атанасова: Заявките за изчегъртване звучат нелепо

Санкциите срещу депутата Делян Пеевски коментира така:

"Ние никога не сме били зашити с Делян Пеевски, за да се отшиваме. Този човек през всичките тези години е издиган за народен представител от ДПС и е предлаган от ДПС за различни постове", каза Десислава Атанасова.

Антоанета Цонева от "Демократична България" допълни, че санкциите по закона "Магнитски" са огромен шамар за българската прокуратура. Според нея отговорността за качеството на институциите и разгръщането на корупцията е на управлението на Борисов.

Антоанета Цонева, ДБ: Моделът "Борисов-Пеевски-Гешев" е отговорен за корупцията

"Виждам много ясна ос между ГЕРБ и ДПС. Погледнете и хората, които са обект на тези санкции. Пеевски е една одиозна фигура, която никога не е била разследвана", добави Антоанета Цонева от "Демократична България".

В обявения от НАП списък с 64 фирми фигурира и Гражданска платформа "Българско лято". Във Фейсбук Васил Божков реагира, че цитирам "служебното правителство създава опасен прецедент, като под диктовката на чужда държава прави списъци, в които е поставила законно регистрирана партия".

По този начин, според Божков, изолира "Българско лято" от предизборната кампания. Ръководството на Гражданска платформа "Българско лято" изпрати позиция до американското посолство, Държавния департамент и европейски институции, в който осъжда, цитирам "острото вмешателство на САЩ в политическия живот на демократична държава членка на ЕС".

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов коментира пред БНТ, че няма законово основание за дерегистрация на партията и тя ще участва в изборите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал с машините за гласуване (ОБЗОР)
Скандал с машините за гласуване (ОБЗОР)
Рафаел Надал продължава да крачи убедително към 14-ата
Рафаел Надал продължава да крачи убедително към 14-ата