НОВИНИ

Асен Василев: Всички, свързани със санкционираните лица, ще попаднат в списък на сайта на НАП и на МФ

bnt avatar logo
от БНТ
21:26, 04.06.2021
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

Държавните структури, държавните дружества трябва да спрат да правят каквито и да е транзакции с хора, които са в списъка със санкциите и асоциираните лица, защото иначе те потенциално биха могли да попаднат също в този списък със санкции, което носи след себе си невъзможност да се прави бизнес в чужбина, запор на сметки, отнемане на активи и всички други последствия.

Това заяви в предаването "Панорама" служебният министър на финансите Асен Василев във връзка със създаването на работна група в Министерски съвет, която да действа в отговор на наложените от САЩ санкции.

Решението на Министерския съвет е в този план да се предпази държавната собственост и държавните дружества.

Финансовият министър увери, че всичко, което бъде открито, ще бъде абсолютно публично - кои от държавните дружества и кои лица попадат в тази списък на свързани лица. Това се отнася и за частни структури.

"Всички, които са свързани, ще бъдат поставени в един списък на сайта на НАП и на сайта на Министерството на финансите. А на държавните дружества ще се дават указания да не работят с тези хора и съответно компании", обясни Василев.

Ако в правителството се появят хора, свързани с Божков и Пеевски, те ще бъдат поставени в тези списъци на свързани лица и съответно трябва да бъдат отстранени от позициите в правителството, категоричен беше финансовият министър.

Нови въпроси около шефа на НАП - ще бъде ли сменен Спецов?

Той коментира и скандала с шефа на НАП Румен Спецов.

"Аз установих, че той не е участвал в данъчни измами. Изпратено е писмо към прокуратурата, за да направят проверка и да установят".

Спецов му е обяснил подробно какво се е случило и го е уверил, че към момента, когато той е бил собственик на фирмата, тази фирма не е участвала в такива измами. Никой не му го е препоръчал.

"Аз го познавам г-н Спецов отдавна. Аз си избирам екипите сам. И в случая с г-н Плевнелиев, и в случая с г-н Радев, аз отидох и казах: Това са CV-тата на хората, с които работя. Ние влизаме като екип. Или целият екип влиза - ако има проблеми, трябва да се обсъдят сега, оттам нататък влизаме като екип, екипът е мой", категоричен беше Асен Василев.

В НАП и митниците за момента няма рапортувани случаи на корупция. Ако там има проблем - всички хора по веригата имат проблем, за това, че не са установили наличието на такава корупция.

"Касовите наличности са ясни. Там има фирми с по 10, 20, 30 милиона. Някои от тях наистина ги имат на каса, защото проверките започнаха. Някои от тях казват, че това е техническа грешка - тепърва ще се установява. Някои от тях казаха: управителят е с парите в Панама", каза министърът.

Служебното правителство обяви нови антикризисни мерки

Мярката 60 на 40 се преформатира, така че тя да бъде насочена към наистина пострадалите бизнеси. Другите мерки са в помощ на фирмите, за да могат да се възстановят.

"В момента мобилизираме 2 милиарда и половина с търговските банки. Това можем да го направим без да бъркаме в бюджета, като използваме извънбюджетни средства и всички средства по програмите. Начинът, по който тези пари се мобилизират, е да помогнат на фирмите, които имат потенциал, искат да работят, но са на края на силите си. Затова тези кредити са без гаранции, те са за седем години, те са до 70% от оборота на фирмата 2019 г. или 2020 година", обясни Василев.

По думите му когато икономиката е затворена и нямаш възможност да работиш, единственият начин да оцелееш е да получиш пари като грант. И допълни, че от 1 март икономиката на България вече е отворена.

Гледайте повече от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Температурите ще се доближат до обичайните за юни
Температурите ще се доближат до обичайните за юни
България е с нов капитан, Боби Михайлов пристигна в Москва
България е с нов капитан, Боби Михайлов пристигна в Москва