НОВИНИ

Местни избори в Германия: Вотът е последният тест за управлението на Меркел

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:39, 06.06.2021
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

В германската провиция Саксония-Анхалт днес се провеждат местни избори. Според някои социологически прогнози крайнодесните могат да спечелят вота. Това е последното регионално гласуване преди парламентарните избори през септември.

Саксония-Анхалт - североизточната германска провинция е смятана за бастион на крайнодясната Алтернатива за Германия. Пандемията засили подкрепата за партията. Според някои от крайнодесните кандидати - хората не трябва да имат притеснения за COVID-19.

"Пандемията е тест и, който се провали на него, го ваксинират", каза Маркус Мотчман, кандидат на "Алтернатива за Германия".

В предизборната си платформа крайнодесните отново повдигнаха въпроса за бежанците. Обещават, че ако спечелят вота, субсидии ще има само за "германската култура". Предлагат също всички програми за интеграция да бъдат закрити.

"Провинцията губи жителите си. Тук живеят предимно възрастни хора. За това се нуждаем от имигранти. Но заради Алтернатива за Германия, много хора смятат провинцията за непривлекателна", изтъкна Себастиен Щригел, председател на Зелената партия в Саксония - Анхалт.

Вотът е последният тест за управлението на Меркел.

"Саксония - Анхалт е огледалният образ на политическата фрагментация в Германия", посочи Суда Давид-Вилп, анализатор.

Според последните социологически проучвания - в национален мащаб Алтернатива за Германия има подкрепата на около 12% от избирателите. В Саксония-Анхалт - тя е над 26%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празник на теснолинейката: 100 години от започването на строежа ѝ
Празник на теснолинейката: 100 години от започването на строежа ѝ
Федерер може и да не продължи на Ролан Гарос
Федерер може и да не продължи на Ролан Гарос