НОВИНИ

Отличеният "Absolvo te" - роман за прошката към себе си и към другия

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:46, 19.05.2021
Чете се за: 02:20 мин.
Още
Слушай новината

Отличие за български творец. Романът "Аbsolvo te" на Георги Бърдаров получи Европейската награда за литература. Според автора високото отличие може да отвори широко вратите пред бъдещото му развитие, тъй като позволява издаване на романа на 33 езика. Победителят от единствения по рода си риалити формат "Ръкописът", който се излъчваше по БНТ, сподели, че европейската награда за него е огромно признание.

"Absolvo te" - роман за прошката към себе си и към другия. Заглавието отговаря изцяло на идеята - всеки от героите трябва да прости непростимото на другия, за да получи опрощение и за самия себе си.

"1000% по-трудното е да простиш на самия себе си, истински да простиш и както много пъти съм казвал - понякога това е битка, която водиш със самия себе си до последната минута от живота си", сподели писателят.

Да кажеш "прощавам ти" се оказва лесно, по-трудното е да простиш истински, дълбоко в сърцето си. А прошката, която си дават героите в романа, е единственият изход от конфликта в Близкия изток, признава Бърдаров. Според него литературата не може да реши който и да е конфликт по света, но може да държи будно съзнанието на хората.

"Много въпроси ми задават покрай романа и сегашната ескалация на конфликта и как е съвпаднало. То не е съвпаднало и това е тъжното. Тези ескалации на конфликтите са постоянни", каза още Бърдаров.

Признава, че повече не иска да пише за конфликти, тъй като самият той се определя като позитивен човек. И не търси историята, която да разкаже. А чака нещо, което да го вдъхнови - след няколко дни или години. За да напише отново роман, който да се чете на един дъх. А на финала да остави читателя без дъх.

Вижте цялото интервю с Георги Бърдаров във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Ер Франс" използва олио в горивото за дълъг полет
"Ер Франс" използва олио в горивото за дълъг полет
След като автобус помете линейка и 7 коли: Проверяват версията за техническа неизправност
След като автобус помете линейка и 7 коли: Проверяват версията за техническа неизправност