НОВИНИ

Затрудни ли зрелостниците матурата по БЕЛ?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:24, 19.05.2021
Чете се за: 03:35 мин.
Още
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

"Смисълът на благодеянието" - това беше темата на матурата по български език и литература. Трима зрелостници бяха отстранени заради ползване на мобилни устройства.

Днес БНТ проследи провеждането на матурата в столичното 51-во училище. Това, което може да се каже, е, че зрелостниците смятат, че матурата е била лесна, не ги е затруднила и темата върху Йовков. Казаха още, че са успели да се подготвят добре въпреки онлайн обучението, повечето от тях обаче са на мнение, че е трябвало да отпадне учебен материал. Казаха също, че мерките срещу COVID-19 са били необходими и не са ги притеснили.

В 5.15 ч. сутринта в просветното министерство сред 11 милиона възможности беше генериран изпитният вариант. Зам.-министър Мария Гайдарова каза, че срещу преписването има засилено видеонаблюдение.

"Ние сме изградили видеонаблюдение, което ще бъде в реално време от център тук в МОН, също така за първи път и във всички РУО", обясни тя.

В 7.00 ч. пред училищата започнаха да идват и зрелостниците - спокойни или напрегнати, успели да се подготвят или не, съгласни, че материал не е трябвало да отпада, или напротив.

БНТ: Онлайн обучението попречи ли?

"Със сигурност повлия, но в действителност имах страхотен педагог и онлайн или присъствено тя продължи да преподава със замах и това ни подготви", каза дванайсетокласничка.

"Наистина нямаше да бъде зле двата романа и Вапцаров да отпаднат", смята друга.

Освен видеонаблюдението днес за реда бдяха и 15 хиляди квестори. За втора година матурата премина под знака на COVID-19 и засилени мерки за безопасност. Учениците бяха по десет в стая и с маски.

"Така беше и миналата година, те са свикнали вече, няколко месеца са по четири, пет часа с маски, това не ги притеснява", каза директорът на 51-во СУ Асен Александров.

Вижте верните отговори на матурата по Български език и литература

Явиха се и осем карантинирани ученици, в отделни стаи и с ваксинирани квестори. Двама болни ученици ще се явят през август. Двама зрелостници в Ямбол и Самоков бяха отстранени заради опит за преписване, трима в София се явиха без документи, но бяха допуснати. След края на матурата учениците казаха, че са доволни.

"Много беше лесно, ние се надявахме на нещо по-сложно - Димитър Талев, Димитър Димов, но всъщност се падна много лесно и самата матура беше лесна, за което много се радваме", сподели ученичка.

"Определено за мен "Песента на колелетата" беше много лесна за писане", коментира друга.

За да имат висока оценка на есето или съчинението обаче, учениците трябва да разбират и тълкуват темата, да аргументират теза, да имат висока езикова култура. Резултатите от матурите ще са готови до 7 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голяма еуфория преди мача ЦСКА - Арда за Купата на България
Голяма еуфория преди мача ЦСКА - Арда за Купата на България
Темпът на ваксинация у нас. Близо ли сме до колективен имунитет?
Темпът на ваксинация у нас. Близо ли сме до колективен имунитет?