НОВИНИ

Отново екстремно раждане в Бургаско: Близнаци се родиха в два различни града

Майката обаче не е знаела, че носи две деца, състоянието им е тежко

bnt avatar logo
от БНТ
17:42, 18.01.2024
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Жена от село край Айтос роди близнаци. На пръв поглед ще кажете - какво интересно има в това? Ами оказва се, че едното бебе е родено в Айтос, а другото в Бургас. Първото раждане е станало в линейката, на път за болницата, а второто се е появило в лечебното заведение.

Жена от айтоското село Малка поляна се обажда на Спешна помощ, тъй като изпитва болки в корема.

"Тръгва екипът, пристига веднага. Взема родилката и тръгват да я преведат в Родилно отделение. Обаче по пътя започва раждане. Д-р Владимирова е била в екипа, тя е сама, няма кой да ѝ асистира, просто се е справила блестящо, в движение на линейката, е изродила едното бебенце. Това е особено, че прилежанието на плода е било седалищно. То е можело да се задуши, да получи асфиксия и за родилката да получи големи разкъсвания, включително и кръвоизлив", разказа Радко Радев, фелдшер в ЦСМП - Айтос.

До тези усложнения не се е стигнало и екипът на Спешна помощ успява да предаде родилката на болницата в бургаския кв. Ветрен, която се оказва най-близка с родилно отделение. НО там изненадите продължават.

"Не се знаеше, че има даже и второ. Когато се прегледа ехографски, тогава се установи, че има втори близнак. Просто за нас беше случайност. Пациентката гинекологично е много добре в момента", посочи д-р Мерал Муталиб, началник на АГ отделението в УМБАЛ "Дева Мария"- Бургас.

Бебетата обаче не са в добро състояние. И двете са момченца, едното от които тежи килограм и 400, а другото килограм и 600.

"Първият близнак, който е роден по пътя за болницата, постъпи в много тежко състояние при нас. С много тежка хипотермия, тежко общо състояние, наложи се реанимационни действия. В момента и двете бебета са в тежко състояние, поради факта, че са недоносени и незрели. Става въпрос за новородени от една непроследявана и нежелана бременност. Майка, живееща в лоши социално-битови условия", каза д-р Красимира Добрева, началник на отделението по Неонатология в УМБАЛ "Дева Мария" - Бургас.

За това от болницата са уведомили и социалните за случая. А спешните медици в Айтос и днес са изродили друго бебе, отново в линейка.

"Около 03:00 ч. пак получихме сигнал. Подават ни, че бременната е в шестия месец. Тръгват за Бургас и по време на движение започва раждането. Аз си мисля, че се превърнахме в подвижно родилно отделение айтоският филиал", коментира Радко Радев, фелдшер в ЦСМП-Айтос.

Самият Радко Радев, през дългогодишната си кариера, е изродил над 20 бебета в линейката на път за болницата. За това, скоро, беше награден и от здравния министър. Но обръща внимание на сериозен проблем, че в Айтос няма родилно отделение. Закрито е през 2010 г., а от него има нужда.

"Трябва да вземат мерки, мисля, че може да се възстанови. Ако отделението проработи и се разкрие наново родилки от 5 общини ще раждат тук в айтоската общинска болница".

От ръководството на болницата казаха за БНТ, че се работи в тази посока, но административни пречки, липсата на кадри и конкуренцията от близките болници в Бургас спъват процеса.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майката на малтретираното дете в Пловдив с ново обвинение, приятелят ѝ остава в ареста
Майката на малтретираното дете в Пловдив с ново обвинение, приятелят ѝ остава в ареста
КЗЛД: Продажбата на "Школо" не засяга личните данни
КЗЛД: Продажбата на "Школо" не засяга личните данни