НОВИНИ

В сезона на грипа ще ремонтират вътрешното отделение на благоеврадската болница

До дни се очаква градът да достигне най-високият си брой заразени с грип

bnt avatar logo
от БНТ
16:26, 18.01.2024
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Започва дългоочакван ремонт във вътрешно отделение на Многопрофилната болница в Благоевград. Проблем обаче е, че по време на пика на заболеваемостта от ковид и сезонния грип, пациентите ще трябва да се преместят в друго, наполовина по-малко отделение.

Според епидемиолози до дни се очаква Благоевград да достигне най-високият си брой заразени със сезонния грип, много са болните и от ковид. И при двата вируса усложненията включват пневмонии, за част от които е необходимо болнично лечение. От пети февруари вътрешното отделение на Многопрофилната болница в Благоевград ще затвори врати, заради ремонт.

"Ако се преместим в уши, нос гърло и друг вариант не виждам леглата са много по-малко. Легла можем да заделим, а при на са 30. В момента е абсолютно пълно всичко. Виждате, че и в коридора чакат болни, едни да изпишем, други да настаним и сега е малко неудобен моментът, но ние с такова нетърпение чакаме такъв голям ремонт и сега да кажем не, не сме готови, няма как да стане", обясни д-р Румен Кондев-завеждащ вътрешно отделение на МБАЛ-Благоевград.

От отделението, увериха, че вече са подготвили организацията по преместването на болните, но за да не се отказва лечение на нови пациенти, лекарите са на мнение, че трябва да се помисли предварително за разкриване на допълнителни легла.

"В Благоевград има и други такива заведения, които могат да приемат такива болни, но може би трябва и те да увеличат малко своите легла, за да не стане така, че пациент нуждаещ се от лечение, да бъде върнат", каза д-р Румен Кондев-завеждащ вътрешно отделение на МБАЛ-Благоевград.

Ремонтът в отделението е наложителен, тъй като не всички болнични стаи са оборудвани със санитарни възли.

"Неудобно е, но като нямат възможност, как ще е удобно? Те също искат пациентите да имат удобства. Искат хората, но няма пари", смята Ани - пациент.

"Направо беше кошмарно по време на пандемията. Само две стаи са със самостоятелни баня и тоалетна, а сега още четири стаи да има, ние имаме още 11 стаи и още четири ще бъде добре", увери д-р Румен Кондев-завеждащ вътрешно отделение на МБАЛ-Благоевград.

"Има много хора болни и трябва да се разшири даже и да направят по-добро отделение, както на другите места", подчерта Ани - пациент в МБАЛ Благоевград.

Ремонтът предвижда да се обновят общите тоалетни, коридорите, да бъдат сменени врати и прозорци, а болничните стаи да се освежат. Финансирането е на стойност 195 000 лева и е по оперативна програма "Региони в растеж", като част от мерките за преодоляване на последствията от ковид пандемията.

Автор: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Азаренка и Елена Остапенко продължават в третия кръг на Australian Open
Виктория Азаренка и Елена Остапенко продължават в третия кръг на Australian Open
Търговският регистър отказа да впише Михаил Касабов като президент на БФС
Търговският регистър отказа да впише Михаил Касабов като президент на БФС