НОВИНИ

Отново има международни полети на Летище Варна

bnt avatar logo
от БНТ
16:14, 08.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Полети от рискови европейски държави от снощи кацат на летище Варна. Кметът спря градския транспорт в района на летището, за да има пълен контрол на пристигащите.

До момента повече от 400 пътници кацнаха на аерогарата в морския град с полети от Германия, Нидерландия и Великобритания.

Днес на летище Варна кацнаха 73-ма наши сънародници с полет от Меминген, Германия. Заради мерките за безопасност пътниците не се извозват с автобус, а минават на собствен ход разстоянието от самолета до терминала.

Там хората са подложени на проверка от здравните инспектори, като им се измерва телесната температура. След това пътниците попълват и декларация къде ще прекарат карантинния период през следващите 14 дни.

Близо 30% от пътниците са от Варна. Останалите са от други населени места в Бургаско и Североизточна България.

Летището във Варна приема по 2 или 3 полети от чужбина на ден.

Въпреки че пътниците се прибират в България от рискови дестинации, на летището бяха посрещнати от таксиметрови шофьори, които не се притесняват да ги откарат вкъщи.

Георги Николов, таксиметров шофьор: Ние сме дезинфекцирали колите, с маски, с ръкавици сме. Няма от какво да се притесняваме. Тях ги проверяват вътре от РЗИ всеки един пътник.

Според инструкциите, във всеки таксиметров автомобил могат да се качат само двама души и те задължително трябва да седнат на задната седалка и да носят предпазна маска.

Георги Николов, таксиметров шофьор: По наша преценка, ако клиентът, не иска да слага маска, няма да го качим.

Летище Варна обслужва и пристигащи, и заминаващи международни полети. Повече от 300 души са напуснали страната ни с въздушен транспорт, като по-голямата част от тях са заминали за Англия.

Летище Варна е отворено само за пътници. За да няма струпване на хора, в сградата не се допускат изпращачи и посрещачи. С цел ограничаване на разпространението на заразата, кметът на Варна Иван Портних препоръча на общинската фирма "Градски транспорт" да преустанови обслужването на спирките на летище Варна до 2 часа след кацане на самолет.

Автор: Светлана Ганчева, Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тестват за коронавирус 650 служители от социални заведения в Пловдивско
Тестват за коронавирус 650 служители от социални заведения в Пловдивско
Над 28 400 нови случаи на коронавирус в САЩ
Над 28 400 нови случаи на коронавирус в САЩ