НОВИНИ

Отново взаимни обвинения между Кирил Петков и ДКК

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:28, 08.09.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Нова серия взаимни обвинения между служебния икономически министър Кирил Петков и Държавната консолидационна компания.

Днес, в писмо до медиите,от ДКК обвиниха Петков, че в противоречие със закона е назначил без конкурс нови двама членове на Съвета на директорите и е направил едноличен избор на двама изпълнителни директори без да има решение затова от Съвета на директорите. В отговор Кирил Петков заяви, че няма нищо незаконно в действията му.

От ДКК твърдят, че ако ръководството на компанията пристъпи към изпълнение на решението за назначаване на двамата нови независими членове на борда на директорите без конкурс, може да понесат наказателна отговорност, защото нарушават закона за публичните предприятия. Посочват също, че изборът на изпълнителни директори се прави с решение на Съвета на директорите, а не както в случая - на принципала, в лицето на служебния икономически министър.

В Държавната консолидационна компания е имало тежки законови нарушения, коментира министър Кирил Петков по казуса и каза, че всички назначения, които е направил, са напълно законни.

Открити, по думите на министъра, са били безброй процедури без търг и конкурс, както и данни за неправомерно раздадени, според него, над 650 милиона лева за недостроени и празни язовири.

"В момента тече конкурс, нещо което те не са споменали. Тече конкурс за членове на борда. И едновременно с това назначих двама временно изпълняващи в борда, защото когато чувствате, че едни средства изтичат от държавата и вие като добър собственик не можете да си позволите, просто чакате във времето всичките процедури да минат, докато това нещо се случва", каза Петков.

Кирил Петков се закани да обяви утре нови "застрашителни несъответствия", които са се случвали в ДКК. Според него, хората от компанията, написали писмото до медиите днес, с право се страхуват, че ще бъдат освободени от постовете си.

Кирил Петков: ДКК е излишна и трябва да влезе в ликвидация

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Капон: Преизчислението е справедлив процес, който трябва да направи редовно правителство
Мария Капон: Преизчислението е справедлив процес, който трябва да направи редовно правителство
Катастрофа между кола и автовоз блокира за над 2 часа Кресненското дефиле (Снимки)
Катастрофа между кола и автовоз блокира за над 2 часа Кресненското дефиле (Снимки)