Кирил Петков: ДКК е излишна и трябва да влезе в ликвидация

от БНТ , Източник: БНР
22:04, 31.08.2021
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
кирил петков дкк излишна влезе ликвидация
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Държавната консолидационна компания е излишна и трябва да влезе в ликвидация. Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков след като вчера Сметната палата излезе с доклад, в който се твърди, че държавата не е стопанисвала ефективно своите предприятия в периода, когато министър беше Емил Караниколов.

ДКК обединява търговските дружества, стопанисвани от Министерството на икономиката. Тук са както малки фирми, така и големите предприятия от военнопромишления комплекс и строителния бранш. Именно над тях министърът няма непосредствен контрол, а печалбите ми се отчисляват към големия холдинг.

ДКК: Министър Петков няма право еднолично да уволни Съвета на директорите на ВМЗ-Сопот

"630 милиона бяха дадени за язовири без конкурс или обществена поръчка. 190 милиона за правителствен комплекс, без обществена поръчка", посочи Кирил Петков и заяви, че за да се спре подобно източване на средства вече е поставено началото на процеса по ликвидацията на компанията.

"Това обаче не е лесен процес, защото ДКК има много договори, които са свързани с външни фирми и с Банката за развитие и трябва да преструктурираме заемите така, че банката да не бъде ощетена", допълни Кирил Петков.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Килиан Мбапе и Реал (Мадрид) се разминаха, поне засега
Килиан Мбапе и Реал (Мадрид) се разминаха, поне засега
За Съединението: Пътуване с парен локомотив по теснолинейката
За Съединението: Пътуване с парен локомотив по теснолинейката