НОВИНИ

Кирил Петков: ДКК е излишна и трябва да влезе в ликвидация

кирил петков дкк излишна влезе ликвидация
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
22:04, 31.08.2021
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Слушай новината

Държавната консолидационна компания е излишна и трябва да влезе в ликвидация. Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков след като вчера Сметната палата излезе с доклад, в който се твърди, че държавата не е стопанисвала ефективно своите предприятия в периода, когато министър беше Емил Караниколов.

ДКК обединява търговските дружества, стопанисвани от Министерството на икономиката. Тук са както малки фирми, така и големите предприятия от военнопромишления комплекс и строителния бранш. Именно над тях министърът няма непосредствен контрол, а печалбите ми се отчисляват към големия холдинг.

ДКК: Министър Петков няма право еднолично да уволни Съвета на директорите на ВМЗ-Сопот

"630 милиона бяха дадени за язовири без конкурс или обществена поръчка. 190 милиона за правителствен комплекс, без обществена поръчка", посочи Кирил Петков и заяви, че за да се спре подобно източване на средства вече е поставено началото на процеса по ликвидацията на компанията.

"Това обаче не е лесен процес, защото ДКК има много договори, които са свързани с външни фирми и с Банката за развитие и трябва да преструктурираме заемите така, че банката да не бъде ощетена", допълни Кирил Петков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Килиан Мбапе и Реал (Мадрид) се разминаха, поне засега
Килиан Мбапе и Реал (Мадрид) се разминаха, поне засега
За Съединението: Пътуване с парен локомотив по теснолинейката
За Съединението: Пътуване с парен локомотив по теснолинейката