НОВИНИ

Отслужиха Света Василиева литургия и молебен за Новата година

bnt avatar logo
от Ростислава Генчева
14:16, 01.01.2021
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Негово високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний отслужи традиционната Света Василиева литургия и молебен за здраве през Новата година в Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски". На този ден празнуват Васил Василка, Василена, Веселин и Веселина.

По традиция с 33 удара на най-голямата камбана, толкова, колкото са земните години на Исус Христос и цяла симфония от звуци на всички останали камбани възвестяват първият ден от новата година в Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски".

На този ден Православната църква чества празника "Обрезание Господне" и един от основоположниците на богословието свети Василий Велики. Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний отправи благослов от името на Негово светейшество Българският патриарх Неофит и от свое име.

"Здрава, мирна и изпълнена с много радост в душите и домовете. С много любов в сърцата да бъде настоящата 2021 г. Преминавайки през нея да бъдем още по-единни във вярата ни в Христа Иисус, нашият Господ. Да бъдем много по-съпричастни към страданията, към болките и към нуждите на нашите ближни. За много, много и благословени години! Честита нова година!", пожела митрополит Антоний на Западно- и Средоевропейската епархия на ПБЦ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: Влизаме в новата година с най-ниския дълг в Европа
Бойко Борисов: Влизаме в новата година с най-ниския дълг в Европа
Цвета Караянчева: Не трябва да забравяме уроците на изминалите 12 месеца
Цвета Караянчева: Не трябва да забравяме уроците на изминалите 12 месеца