НОВИНИ

Ответен удар по време на преговори за мир - какво ще последва?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
11:52, 25.08.2024
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Израел твърди, че е предотвратил атаката на Хизбула, а от шиитското движение казват точно обратното - атаката е успешна.

снимка: БТА

Почти месец чакахме ответен удар от страна на Хизбула и на Иран за покушенията срещу Фуад Шукр - вторият човек в йерархията на Хизбула и командващ въоръжените сили на движението. А в Техеран беше убит политическият лидер на Хамас - Исмаил Хания.

Дори се очакваше ответните удари от Бейрут и Техеран да са координирани. Заради напрежението десетки авиолинии отмениха полетите си до Израел през август. Сега знаем, че това беше първата фаза от ответния удар. Очаква се лидерът на Хизбула - шейх Хасан Насрала да направи изявление в 18 часа днес.

Размяната на удари тази сутрин съвпадна с възобновяването на преговорите за примирие между Израел и Хамас в Кайро. Въпреки атаката на Хизбула от Израел обявиха, че тяхната делегация все пак ще пътува до египетската столица.

Часовете до края на деня са ключови и ще покажат дали регионът ще се плъзне в спиралата на пълномащабен конфликт или ситуацията ще бъде овладяна.

От Белия дом обявиха, че президентът Джо Байдън е наредил да има постоянен контакт с израелските власти. Министърът на отбраната Лойд Остин и израелския му колега Йоав Галант разговаряха по телефона. Вашингтон отново категорично заяви, че е готов да подкрепи Израел в отбраната.

Не е ясно и какви са точно целите, които Хизбула твърди, че са поразени. Според шиитската организация сред 11-те военни обекта има два с огромно значение.

Но остават три ключови въпроса - щом това е само първата фаза от атаката на Хизбула - какво следва? Вторият въпрос е какви ще са действията на Иран - от седмици се спекулира за вероятна атака и на Техеран и разбира се - какви ще са действията на Израел. В момента се правят оценки и в трите столици - Тел Авив, Бейрут и Техеран.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не ми е време и място да бъда вътрешен министър, заяви главният секретар на МВР
Не ми е време и място да бъда вътрешен министър, заяви главният секретар на МВР
Хронология на ответния удар: Хизбула атакува Израел
Хронология на ответния удар: Хизбула атакува Израел