НОВИНИ

Блинкен твърди, че Израел е подкрепил споразумение за мир, Хамас не са съвсем убедени

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:17, 20.08.2024
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Войната в Близкия изток - американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви, че Израел подкрепя новото предложение за прекратяване на огъня в Газа.

От Хамас обаче контрираха, че изказването на американския дипломат номер едно поражда много неясноти. Защото - според преговарящите от страна на радикалната палестинска групировка, представеният документ е различен от този, с който те са се съгласили. Блинкен обяви, че Тел Авив е съгласен с обновеното предложение след срещи израелските лидери. Той уточни, че става дума за поетапно спиране на въоръжените действия. Ще се започне с шестседмично примирие, по време на което ще се освобождават заложници и ще се разменят затворници. След което трябва да започнат преговори за постигане на траен мир. Следват разговори с Египет и Катар, които също посредничат в разговорите между Израел и Хамас. От израелската армия съобщиха, че са открити телата на още шестима запожници в района на Хан Юнис.

"В много конструктивна среща с премиера Нетаняху той потвърди, че Израел приема предложението, подкрепя го. Сега от Хамас са задължени да направят същото. И заинтересованите страни, с помощта на медиаторите Съединените щати, Египет и Катар, трябва да се съберат заедно и да завършат процеса и да установят ясни правила за това как ще изпълняват ангажиментите си", заяви Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

"Нямаме нужда от още преговори, имаме нужда да съгласуваме механизъм за прилагане на споразумението. Когато Блинкен казва, че Израел се е съгласил на предложението, и след това Израел казва, че има обновен документ, това означава, че американската администрация се поддава на израелския натиск, а не обратното. Според информацията, която идва от медиаторите, Израел е дошъл в Доха с нови изисквания и дори условия, които противоречат на предложенията на президента Байдън", каза Осама Хамдан, представител на Хамас.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юлияна Янева съобщи, че е претърпяла операция след Игрите в Париж
Юлияна Янева съобщи, че е претърпяла операция след Игрите в Париж
Известни бизнесмени се издирват след потъването на яхтата край Сицилия
Известни бизнесмени се издирват след потъването на яхтата край Сицилия